Gradska hronika

U Pirotu prvi put obeležen Dan vojnih veterana Srbije

U konferencijskoj sali Hotela Ana – Lux prvi put u Pirotu obeležen je Dan vojnih veterana Srbije. Tim povodom, u organizaciji Gradskog odbora SUBNOR-a i Besmrtnog puka Pirot, održana je tribina pod nazivom “Dan vojnih veterana Pirota” na kojoj su govorili, istoričari, Davor Lazarević i Vladica Tošić i koordinator pirotskog SUBNOR- a i Besmrtnog puka Pirot, Milan Stojanović.

Milan Stojanović, koji je bio i moderator tribine, istakao je da tribina ima za cilj, pored ostalog, da se istakne učešće Piroćanaca u oslobodilačkim ratovima sa osvrtom na NATO agresiju. Takođe, s obzirom da u Srbiji postoji Zakon o borcima, Stojanović je rekao da se očekuju njegove izmene i dopune i pozvao građane koji mogu da dobiju status borca da se registruju kako bi iskoristili benefite koji im pripadaju po zakonu.

Vladica Tošić, profesor istorije u pirotskoj Gimnaziji, kaže da je sa velikim zadovoljstvom učestvovao na tribini gde je sa, svojim kolegom, Davorom Lazarevićem govorio o učešću Piroćanaca u Prvom i Drugom svetskom ratu, njihovom statusu i društvenom položaju posle ratnih događanja.

“Smatram da je ovo važan doprinos očuvanju i negovanju kulture sećanja i tradicije. Ne smemo nikako da zaboravimo naše stare ratnike, svako društvo se ogleda u njima, jer su oni ono što je najvrednije ostavili na oltaru svoje domovine” – rekao je Tošić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker