Lokalna samouprava

U Pirotu minimalne cene za tekuće i investiciono održavanje zgrada

Na današnjoj sednici većnici Gradskog veća usvojili su odluke kojima će početi primena novog Zakona o stanovanju, donetog od strane države. U Pirotu će se primenjivati minimalne zakonom predviđene cene, kazao je gradonačelnik Vasić. 

-Zakon o stanovanju je naložio lokalnim samoupravama da donesu odluke o minimalnim iznosima za investiciono i tekuće održavanje zgrada, kao i iznos za rad prinudnih upravnika tamo gde ih zgrade same ne izaberu. Mi smo poštujući zakon doneli minimalne cene uzimajući u vidu platežnu moć našeg stanovništva, prosečne prihode i druge parametre. Pet dinara po metru kvadratnom metru po stanu je mesečni iznos za investiciono održavanje. To znači da je za, primera radi, neki prosečan stan od 60 kvadrata, iznos investicionog održavanja 300 dinara. Po stanu, tekuće održavanje iznosiće 480 dinara mesečno ali će zgrade iz te sume plaćati i čišćenje, a ne kao što je do sada bio slučaj da se troškovi čišćenja posebno naplaćuju i angažuju čistačice zgrada. Rad prinudnog upravnika procenjen je na 360 dinara po stanu mesečno. Te cene su niže od mnogih gradova u Srbiji, ali mislim da sa tim cenama treba početi pa onda možemo da ih i korigujemo-kazao je gradonačelnik Vasić.

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Investiciono odrzavanje treba da bude fiksno, a ne po metru kvadratnom. Iz tog fonda se odrzava zajednicka povrsina u zgradi, a ne unutrasnji delovi stana da bi islo po kvadratu.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker