Gradska hronika

U Pirotu izgrađeno 14 rampi za osobe za invaliditetom

U Pirotu je od 2006. godine do danas urađeno 14 rampi namenjenih osobama sa hendikepom a ove godine u planu je da se pristupačnim najugroženijoj kategoriji stanovništva učine i Savetovalište  sa laboratorijom za decu, izjavio je zamenik predsednika SO Pirot Aleksandar Z. Ćirić.rampa na keju-Uklanjanje barijera u Pirotu je počelo još 2006. godine na inicijativu Udruženja osoba sa hendikepom “Feniks”. Tada su na početku rešene prve raskrsnice u užem centru grada, a zatim se prešlo i na adaptiranje raskrsnica u širem centru. Kasnije je sve krenulo svojim tokom, svaka nova ulica koja se projektovala rađena je u skladu sa potrebama osoba sa hendikepom. Od tada je urađeno 14 rampi, neke u saradnji sa nadležnim ministarstvima, dok je većinu uradila opština Pirot. Generalno  možemo da budemo zadovoljni onim što je urađeno do ove godine. Formirali smo i Komisiju za pristupačnost objekata od javnog značaja osobama sa hendikepom i mi smo sami sebi dali zadatak da uradimo projekte, koji su nedostajali, kako bi konkurisali kod potencijalnih investitora, ministarstava, nevladnih organiazcija ili fondova EU. Uradili smo projekat za Dom zdravlja, dispanzer, laboratorije za odrasle, laboratorije za decu i Zavod za javno zdravlje. Zbog nedostatka finansija nismo u mogućnosti da sve to odradimo za jednu godinu, već smo to planirali da radimo po fazama. Ove godine planiramo da pristupačnim učinimo objekat Savetovališta za decu i laboratorije za decu-kazao je Ćirić.

acaciric

A.Ć.

Slične vesti

7 Comments

  1. DOSLA BABA NA SVEDBU PA DJU PITALI KUDE DA SEDNE….A ONA REKLA,,E TAMO SINE CE SI IDEM PRI MOJTI,, UZ ONIJA ASTAL DEKA SU NASEDALI MOJTI…IZELA DJI BABKA ,,SVE MOJ DO MOJEGA,,hhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhaaaaaaaaaaaaaaaa

  2. Živela sam godinama u Bg i otkad sam se vratila u rodni grad, ne vidim da se nesto bitno promenilo. Prljaviji je, smrdljiviji, ružniji, opasniji za život. Kao mala igrala sam se u dvorištu iza škole Vuk Karadžić, a sada moje dete ne smem da pustim samo ispred zgrade da ne bi dobilo zuticu ili nesto gore. Mogli bi da naprave jedan bolji javni WC u centru a ne samo da daju dozvole za rad kafića a samo jedna wc šolja u kafiću. Umesto što plaćaju parking servis a svi se parkiraju besplatno u ovom javnom WC-u (mom dvoristu), mogu da plate komunalnu policiju da povede racuna o masovnom uriniranju i povraćanju naše pijandurske i narkomanske omladine. Ovo dvorište je ruglo centra grada. Leti kada ne pada kiša svako jutro bacam vodu ispod prozora da bih mogla da provetrim stan. Oseća se smrad urina. Noću vrišti omladina… Sve u svemu užas!!!!

    1. Госпођо, ако вам Бог да, а даће Вам да се мало наседите и чуних чуда нагледате у наш омиљени Пирот.

  3. Udruženje Fenix je izgradilo te iste rampe preko svojih projekata, većinu. No, manje je bitno ko je uradio, već koliko je vremena trebalo. Da je udruženje dobilo ozbiljniju podršku i da se uradila sveobuhvatnija akcija sada ne bi imali 22 nepristupačna objekta i 18 delimično pristupačnih (nijedan potpuno pristupačan!). Draga gospodo, mi smo kao mala grupa entuzijasta uradili nešto, ali iz našeg ugla to je POČETAK i posle 9 godina. Napravili smo ove godine desetogodišnji Akcioni plan pristupačnosti koji ćemo preko novoformirane komisije pokušati da realizujemo, ali ako se ovim tempom bude radilo Pirot će biti pristupačan grad u nekoj dalekoj budućnosti…ili koji dan kasnije!

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker