Gradska hronika

U pirotskom ataru nema novih slučajeva zaraze od Afričke svinjske kuge

Stručnjaci i dalje upozoravaju na opasnost od Afričke svinjske kuge koja je iz razumljivih razloga ostala u senci aktuelne pandemije COVID 19. Na sreću, na teritoriji Pirota od proletos nije zabeležen ni jedan slučaj zaraze ni kod domaćih niti kod divljih svinja. Poslednji put, 2. februara nađena je uginula i zaražena divlja svinja u ataru Dimitrovgrada, a u ataru izmedju sela Izvor i Krupac 19. aprila. Od tada nije bilo uginulih jedinki, a svi uzorci odstreljenih divljih svinja posle anaiza u relevantnoj ustanovi pokazali su negativan rezultat, izjavio je za Pirotske vesti predsednik Lovačkog udruženja “Ponišavlje” Pirot, Zoran Aleksić.

 

lovci divlja svinja ulov stara planina
Fotografija – arhiva Lovačkog udruženja Ponišavlje

“Nažalost, u Parku prirode “Stara planina” nađena su dva uginula vepra. Takođe, sa druge strane Stare planine u bugarskim llovištima je nađeno mnogo uginulih divljih svinja, celo jedno krdo od trideset devet jedinki i sve su bile zaražene. Ono što je važno za eventualno širenje Afričke svinjske kuge prema našem području opasnost preti iz pravca Timočke Krajine, odnosno Rumunije i dela Bugarske gde je nizija između Negotina i Vidina i prema Vrškoj čuki kod Zaječara. Moram da kažem i to da sam dobio informaciju da je pre nekoliko dana u Negotinu, kod domaćih svinja zabeležen slučaj zaraze i to se kontroliše kako ne bi došlo do širenja”- izjavio je za Pirotske vesti Zoran Aleksić.

U cilju sprečavanja širenja bolesti lovcima je zabranjen ulaz u zaražena područja. Lovci su edukovani, postoje i obaveštenja u Lovačkom udruženja kako da postupati posle boravka u lovu jer veliki broj lovaca živi na selu i gaji domaže svinje.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker