Lokalna samouprava

U ovoj godini za poljoprivredu preko 130 miliona dinara

Tokom ove godine u razvoj poljoprivrede u pirotskoj opštini biće investirano oko 130 miliona dinara, kazao je pomoćnik predsednika opštine Pirot zadužen za poljoprivredu Goran Popović. Po njegovim rečima, osim 50 miliona dinara iz Fonda za poljoprivredu, svi korisnici sredstava Fonda za razvoj poljoprivrede investiraće oko 80 miliona dinara svojih sredstava, što je uslov da bi mogli da budu korisnici subvencija Fonda, tako da će se uz kredite koje poljoprivrednici budu podigli uz subvencije za kamate iz Fonda za razvoj poljoprivrede, iznos novca koji će u 2016. godini uložiti u razvoj poljoprivrede biti veći od 130 miliona dinara. Primera radi, po Popovićevim rečima, 2003. godine, budžet za poljoprivredu u Pirotu iznosio je svega 500.000 dinara.

-Smatram da je Fond za razvoj poljoprivrede pokretač velikih ulaganja u poljoprivredu na teritoriji naše opštine. Ovih dana smo dobili i saglasnost Ministarstva poljoprivrede na Program za sprovođenje i korišćenje sredstava za razvoj poljoprivrede i mogu da kažem da smo među prvih opštinama u Srbiji koja je dobila pozitivno mišljenje na svoj program razvoja poljoprivrede za 2016. godinu-kazao je Popović i dodao:

-Oko 39 miliona dinara namenjeno je za direktne i indirektne subvencije registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koja se jave na konkurs. Tri miliona dinara izdvojićemo za veštačko osemenjavanje, četiri miliona za kopanje i uređenje kanala po poljima i oko sela i za osiguranje imovine, životinja i useva, a četiri miliona namenjeno je za edukaciju i stručne ekskurzije naših poljoprivrednika i za pomoć udruženjima. Naš cilj je da u Fondu za razvoj poljoprivrede imamo oko 100 miliona dinara. Za sada imamo oko 850 gazdinstava koja su korisnici naših subvencija, ali naš cilj je, da kada budemo imali budžet od 100 miliona dinara, sva registrovana poljoprivredna gazdinstva budu korisnici subvencija-kazao je Popović.

goran popovic

Po njegovim rečima, konkurs za gazdinstva biće objavljen u drugoj polovini marta meseca, a isplata sredstava će početi 1. aprila.

-Ovo kažem iz razloga što je rok za obnovu i registraciju poljoprivrednih gazdinstava pomeren od 31. marta na 30. april. Zato trebaju svi proizvođači da budu brzi i na vreme završe registraciju svojih gazdinstava, kako bi što pre mogli da koriste podsticajna sredstva-kazao je Popović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker