Gradska hronika

Turcima interesantna Slobodna zona Pirot

Danas je Slobodnu zonu Pirot posetila visoka privredna delegacija Trakijske oblasti u Turskoj i Trakijske razvojne agencije, kako bi se upoznali sa mogućnostima za investiranje u okviru Slobodne zone Pirot. Reč je o najrazvijenijoj oblasti u Turskoj koja se nalazi na krajnjem zapadu ove zemlje na obali Marmornog mora.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik predsednika opštine zadužen za privredu Goran Stamenović. On je kazao da je jedna od šansi Pirota da, zbog svog geografskog položaja, bude svojevrstan tranzitni centar za robu iz Turske, na njenom putu ka zemljama Zapadne Evrope.

-Naš cilj je da uspostavimo tešnje privredne veze sa Turskom, posebno sa Trakijskom oblasti koja je i najbliža Srbiji i Pirotu ako imamo u vidu o koliko velikoj zemlji je reč. Naša velika šansa je u tom da bi mogli da postanemo mesto tranzita robe iz Turske na njenom putu ka EU, gde bi u početku mogli da iskoriste sve prednosti opštine Pirot i Slobodne zone Pirot da ovde skladište svoje proizvode a kasnije i da dovedemo investitore iz Turske u Pirot. Naša glavna prednost jesu ugovori o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Turskom, ali i Rusijom i Belorusijom. Tu je naša najveća šansa, da postanemo most između privrednika u Turskoj i Rusiji i Belorusiji-kazao je Stamenović.

ACA_1426_resize

Jetkin Ozar, iz Trakijske razvojne agencije kazao je da je cilj njihove posete između ostalog i priprema sastanka u Tekirdagu u Turskoj koji treba da se održi oktobra meseca i na kome će prisustvovati i predstavnici Slobodne zone Pirot.

-Trakijska oblast je jedna od najrazvijenijih oblasti u Turskoj gde su izuzetno razvijeni poljoprivreda, privreda i turizam. Videli smo da se i ovde mnogo radi na razvoju industrije, malih i srednjih preduzeća, posebno na razvoju klastera i videli smo da ima puno prostora za saradnju. Posebna šansa za razvoj dve oblasti jesu sličnosti između naših naroda, kulturnih i istorijskih i mislim da sve to trebamo da iskoristimo kako bi svi imali koristi-kazao je Ozar.

Danka Milojković, direktor Kuće klastera iz Niša, organizacije čiji je cilj povezivanje malih i srednjih preduzeća, kazala je da će u Tekirdagu, u Trakojskoj oblasti na Mramornom moru krajem oktobra biti održana veoma značajna konferencija sa ciljem povezivanja malih i srednjih preduzeća iz Srbije i Turske.

-Cilj je privlačenje investitora, posebno iz sektora malih i srednjih preduzeća koje imaju interes da kupe prostor i zemljište i započnu poslovanje, instaliraju proizvodnju, uposle odredjen broj radnika, a imamo i jedan veoma dobar primer turskog malog investitora. Reč je o firmi “Džinsi”, koji je iz Instabula. Ona je kupila prostor “Srboleka”, instalirao proizvodnju tekstila i sada upošljava više od 50 ljudi u Leskovcu. To je naša šansa jer mi u jugoistočnoj Srbiji obilujemo neiskorišćenim prostorom koji bi mogao da se iskoristi u funkciji razvoja malih i srednjih preduzeća-kazala je Milojkovićeva.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker