Gradska hronika

Trodnevna žalost u Srbiji

Agencija Tanjug

BEOGRAD – Premijer Aleksandar Vučić rekao je danas da je u svim mestima pogođenim poplavama situacija pod kontrolom, da je do sada u Obrenovcu evidentirano 14 žrtava u, te da je Vlada Srbije proglasila trodnevnu žalost, od 21. do 23. maja.

Govoreći na sednici vlade, u delu otvorenom za javnost, premijer je izjavio da su razmere katastrofe koja je u poplavama zadesila Srbiju desetostruko veće nego u zemljama regiona, da su premašile 0,64 odsto BDP, što nam omogućava da samostalno apliciramo za fondove u EU.

Samo u javnim preduzećima šteta je premašila taj procenat, a ne računamo štetu u poljoprivredi, infrastrukturi, kućama…rekao je Vučić.

On je ocenio da su sve nadležne službe, spasilačke jedinice, obučene ekuipe, ali pre sveg agrađani i dobrovoljci dobro obavili posao, ali da se pažnja m,ra držati još do petka, kada će, dodao je, možda biti moguće da se ukine vanredno stanje u Republici.

Mislili smo da je blizu kraj, dodao je Vučić, ali su na žalost “leđne” vode i natopljeni bedemi doveli do još problema. Posebno smo juče radili na zaštiti TENT-a i mislim da najgori scenario u slučaju TE neće biti potreban.

Ocenivši da ne očekuje da se ponovi nešto slično onome što je bilo u prvim danima krize, premijer je ponovil da je najvažni8je da se sačuvaju ljkudski životi i tom prilikom zahvalio meštanima Zabrežja koji su juče pristali na evakuaciju.

“Sve se dobro drži, i mi smo optimisti. U CentralnojnSrbiji se sve smiruje, nije idelano, ali svuda je bolje stanje zbog čega molim nadležne da preduzimaju mere, da čiste i saniranju teren. Do petka ćemo morati da vodimo računa o svemu gde ljudi iz Hidrometeoroškog zavoda i Srbija voda vide problem”, upozorio je Vučić.

Govoreći o poslu koji tek predstoji premijer je zamolio lokalne vlasti da ne prikazuju štetu većom neggo što je zaista jer, kako je naveo, mi nećemo nikoga u svetu da lažemo, nećemo da lažemo naše prijatelje i “nemojte dozvoliti da šaljete državi dvostruko veće račune”.

“Predsednici opstina ne smeju da varaju svoju državu, i treba d znaju da ćemo imati tri ili četiri kontrole za svaku procenjenu štetu i zato neka se ne usude da varaju”, poručio je premijer.

Nakon izlaganja Aleksandra Vučića o aktuelnoj situaciji na terenu i svemu što je učinjeno tokom proteklih dana na zbrinjavanju stanovništva sa poplavljenih područja, premijeru su referisali ministri koji su ocenili da je, petog dana poplava situacija u Srbiji uglavnom pod kontrolom u svim sektorima i da nije dokazano da u Beogradu postoji šuga.

Ministar bez portfelja za vanredne situacije Velimir Ilić je rekao da na terenu ima mnogo uginule stoke koja se uklanja, ali i da je potrebno što više kalorifera za susenje vlade u objektima iz kojih se voda povukla.

Za obezbeđivanje kalorifera premijer je zadužio ministra za spoljnu i unutrašnju trgovinu Rasima Ljajića.

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić je rekao da je u tom resoru ve pod kontrolom, da šteta jeste velika, ali da je mobilisano više od 200 omladinaca koji se u ovom trenutku nalaze u Obrenovcu.

On je zahvalio svim sportistima – Novaku Đokoviću i Dejanu Stanovkoviću koji su u poslednja dva tri dana sakupili ogromna sredstva i podstakli, kako je rekao, druge da učestvuju u akciji doniranja u robi, medicinskim sredstvima i novcu.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je upozorio da ozbiljan period tek predstoji i da će to ministarstvo i u narednom peridou raditi 24 sata. On je rekao da je otvoren besplatan telefon 08002233 na kojem se mogu dobiti informacije o tome šta raditi sa hranom, koćama i stanovima. On je rekao da u Beogradu nije dokazano postojanje šuge, ali da postoji nekoliko slučaja sa vaškama.

Ministar rada i zapošljavanja Aleksandar Vulin je rekao da to ministarstvo ima dva ugrožena objekta – gerontološki centri u Obrenovcu i Krupnju, ali da su svi korisnici tih centara dobro, da evakuacije nije bilo. Posebno je isakao rad psiholoških timova za žrtvama poplava.

Minsitar privrede Dušan Vujović izjavio je danas na sednici vlade da je neophodno ubrzati procedure javnih nabavki za lekove i hemijska sredstva za dezinsekciju, navodeći da je taj zahtev dobio od vojske i drugih sanitetskih timova.

Premijer Aleksandar Vučić je naložio da se napravi predlog kako da se te procedure ubrzaju.

Ministar Vujović je takođe naglasio da su Svetska banka i Evropska banka predložile da preusmere sredstva za rekonstrukciju za namene saniranja šteta od poplava, ali pošto ti ugovori još nisu ratifikovani, do četvrtka će biti pripremljen predlog.

Angažovati domaću industriju u obnovi zemlje

Vučić je predložio da u obnovi zemlje bude angažovana domaća industrija i da se o tome mora voditi računa.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković istakla je da se trenutno radi na dezinsekciji terena i uklanjanju lešava i da je taj posao pod kontrolom.

Ona je naglasila da za sada imamo dovoljne količine sredstava za dezinskeciju a problem im predstavljaju nove količine koje ne znaju gde da lageruju.

Nebojša Stefanović je ocenio da je situacija ukupno pod kontrolom istakavši nesebično angažovanje svih pripadnika MUP-a.

Stefanović je naveo da je dao nalog da se deluje i preventivno ali i represivno i da se najoštrije sankcioniše svaki pokušja pljačke i kriminala. On je dodao da se radi na ojačavanju nasipa kod Obrenovca, Šapca, Sremske MItrovice…zahavlio se svim pripadnicima MUP-a, mladima sa Akademije i posebno Sektora za vanredne situacije koji su kako je rekao dali primer svima kako se radi.

Ministar odbrane Bratislav Gašić poručio je da će Šabac i Sremska Mitrovica biti sačuvani “bez obzira na zlurade komentare” i dodao da se polako radi povlkačenje snaga kako bi se uključile u asanaciju. On je rekao da se to treba raditi zajedno sa minstarstvom Poljoprivrede.

Ministar pravde Nikola Selaković je govorio o ugroženosti objekata sudova i Kazneno popravnih zavoda ali i naglasio da se u tim zavodima organizuje priprema hrane za ljude na nasipima.

On je poručio da će se u ovoj situaciji svako krivično delo krtađe kvalifikovati kako krivično delo teške krađe…

Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da je faktički svi imaju, ali da kriza u Kostolcu još nije prošla i da tamo nema problema sa Mlavom već sa delom koji se odvojio.
“Činimo velike napore i verujem da ćemo izdržati imamo alternaritve ako krene neštoi po zlu trebaju nam pumpe, pumpe, pumpe…” rekao je on.

On je dodao da ako bude sve u redu sa povratnim talasom mogli za vikend da pokrenemo proizvodnju u TENT-u.

Guvernerka NBS Jorgovana Tabaković navela je da se sve donacije evidentiraju da se po pitanju javnih nabavki dostavaljaju svi podaci pojedinačno.
“Niti smo varalice niti ćemo varati oko načina trošenja sredstava” rekla je ona a premijer je dodao da sve prosđe kroz ministarstvo finansija i da dođe i na njegov sto i da će se viditi stroga kontrola dobijenih i utrošneiuh sredstava i da će se znati tačno gde je svaki dinar otišao.

Ministar kulture Ivan Tasovac obavestio je Vladu Srbije da je u zavodima i arhivama kulture moguće proceniti štetu kada se voda povuče, da u ovom trenutku imaju tačne podatke o svemu gde se šta dogodilo, te da se informacije dobijaju na dva sata.

Tasovac je rekao da su uspostavljeni kontakti sa međunarodnim organizacijama koje mogu da dostave urgentnu pomoć bez procene. Apelovao je da se pojedinačne akcije koordinišu sa Crvenim krstom i Centrom za vanredne situacije.

Najavio je da je u pripremi nekoliko međunarodnih humanitarnih akcija, kao i akcija telefon u saradnji sa Javnim servisom RTS-a, 25. maja.

Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović obavestila je vladu da delegacija Srbije sutra putuje u Brisel gde će razgovarati o mogućnostima koršićenja Fonda solidarnostsi EU i dodala da je već sada moguće reći da je Srbija ispunila uslov za korišćenje ovih sredstava jer je premašena šteta od 0,64 odsto BDP-a.

Premijer primetio da je Srbija samo u javnim preduzećima premašila pomenuti iznos, a da pritom ije bilo pomena o šteti koju su pretrpeli putevi, koridori, aerodrom… Nismo govorili ni o šteti u poljoprivredi Srbije.
“Tako da se Srbija svakako kvalifikovala za fonda solidarnosti EU”, zaključio je Vučić.

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Saucesce svim nastradalima u ovoj prirodnoj nepogodi.Ali i ovim danima tragedije kriminalci nisu mirovali:tkz ins.”maked.”sa kriminalnom grupom iz Vlasotinca u pirotskom restoranu “duk.”sprovodili ili jos bolje reci radili kriminalne radnje,nastavljajuci otimacinu i deljenje plena.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker