Lokalna samoupravaReportaža

Trka mira prošla kroz Pirot

Nakon pređenih 24000 kilometara po celom svetu i više od 150 zemalja sveta u Srbiju je danas iz pravca Bugarske “ušla” Trka mira. Ona se u Srbiji završava, a u Pirotu je u dvorištu OŠ”Vuk Karadžić” priređen doček za petnaestak učesnika trke – ultramaratonaca iz Srbije, Engleske i Mađarske.

ACA_0513_resizeBaklju koju je u Srbiju uneo predsednik trke mira za Srbiju, Predrag Knežević, a u Pirotu je baklju Knežević predao mališanima iz škole “Vuk Karadžić”, koji su imali priliku da na kratko učestvuju u trci, ali i drže baklju.

Ova baklja je u tokom godinu dana prošla kroz 150 zemalja sveta. Naša zemlja je dobila tu čast da se ove godine “Trka mira” završava upravo u Srbiji, a Pirot je nakon Dimitrovgrada druga opština kroz koju prolazi baklja mira. Ovu baklju su držali milioni ljudi i u nju utkali svoje želje za mir – kazao je Knežević, i dodao da ovu trku podržava Narodna skupština, Olimpijski komitet i Ministarstvo omladine i sporta.

ACA_0527_resize Na ovaj način naša zemlja pokazuje svetu da je za mir i toleranciju-dodao je Knežević.

Jedan od učesnika trke Nikolas Jaković, iz Velike Britanije kaže da učestvuje u Trci mira još od 1995.godine.

Za mene je ovo vrlo važno. Verujem da je mir ono što nas sve povezuje. Verujem da je baklja simbol mira i da svako može da je drži i na taj način šalje poruku mira – izjavio je Jaković.

Baklju je simbolično u ime opštine, primio zamenik predsednika Skupštine opštine Pirot, Aleksandar Z. Ćirić.

Ovu baklju mira prenosim dalje kako bi preneli svima jasnu poruku da želimo mir i da je mir naša budućnost – kazao je Ćirić.

ACA_0536_resizeTrka mira je nastavila svoj put preko Bele Palanke i Niške banje, do svog konačnog odredišta – Beograda, 8.oktobra kada se trka završava.

Tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker