Gradska hronika

Tri krivične prijave za nesreću u “Tigru”

Na osnovu nadzora koji je Odsek inspekcije rada za Pirotski okrug izvršio u fabrici “TIGAR TYRES” d.o.o., u kojoj je 23. aprila ove godine došlo do kolektivne povrede na radu šest zaposlenih, od kojih su trojica usled zadobijenih teških povreda preminula, inspektor rada je podneo krivičnu prijavu protiv tri odgovorna lica i dva zahteva za pokretanje prekršajnog postupka.

Krivične prijave su podnete protiv lica koja nisu postupala po propisima o merama bezbednosti i zdravlja na radu, čime su izazvala opasnost za život i telo ljudi, dok su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka podneti zbog utvrđenih prekršaja u sprovođenju propisanih mera bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspektor rada je pisanim rešenjem naložio poslodavcu “TIGAR TYRES” d.o.o. Pirot da utvrđene nedostatke u primeni mera bezbednosti i zdravlja na radu otkloni u datom roku.
Na osnovu nadzora na mestu nastanka kolektivne povrede, na osnovu pisanih izjava preživelih povređenih radnika, izjava svedoka i rukovodilaca, kao i na osnovu pregledane dokumentacije, inspektor rada je utvrdio niz nedostataka, koji se prevashodno odnose na procenu rizika u pisanoj formi za radno mesto u startnoj sobi, na način i mere za njihovo otklanjanje, na osposobljavanje povređenih za bezbedan i zdrav rad i rad na delovima pod naponom, na propisanu dokumentaciju za opremu za rad, postupak isključenja strujnog kola, kao i na lična zaštitna sredstva i elektroizolacionu opremu.
Dvadeset trećeg aprila ove godine, u 12.30 časova, u fabrici “TIGAR TYRES”, prilikom rada na utvrđivanju kvara u startnoj sobi 6 kV postrojenja za napajanje linije M-7 u RJ Valjara, došlo je do kolektivne povrede na radu šest zaposlenih. Povrede na radu su zadobila četiri radnika “Tigra”: inženjer održavanja Boban Blagojević, i radnici održavanja Miodrag Panić, Nebojša Jovanović i Dragan Sokolović, kao i radnici održavanja Dejan Mladenović i Saša Veljković, zaposleni u “CREATIVE WORK” d.o.o. Pirot, Srpskih vladara, br. 22.
Od posledica povreda, u Specijalnoj bolnici u Bohumu, u Nemačkoj, su preminuli Dragan Sokolović, Miodrag Panić i Dejan Mladenović, Boban Blagojević je zadobio tešku povreduna radu, dok su Nebojša Jovanović i Saša Veljković prošli sa lakim povredama.

Saopstej

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker