Pirotsko kulturno leto

Tragom istorije: Pirotske bune – VIDEO

Serijal mladih talentovanih naših sugrađana pod nazivom “Tragom istorije” prikazan je sinoć u prepunoj Svečanoj sali Gimnazije u organizaciji Istorijskog arhiva i Udruženja istoričara Pirota. Treći po redu film iz ovog serijala pod nazivom “Pirotske bune” obrađuje Hadži Nešinu bunu. Pripreme za snimanje ove epizode, po rečima mladog i veoma talentnovanog producenta Stefana Ćirića, trajale su preko dva meseca. Ova grupa naših talentovanih sugrađana uspela je da uz ogromnu energiju i uz pomoć “štapa i kanapa” napravi veoma kvalitetne filmove koji se na popularan način bave istorijom našeg kraja. Promocija je deo Pirotskog kulturnog leta.  

-Pripreme su bile kompleksne i podrazumevale su nabavku replika oružja, kubura, pušaka i jatagana, zatim odeće iz tog doba, zatim pisanje scenarija i možda najbitnije, konsultacije oko najsitnijih detalja sa stručnjacima Istorijskog arhiva, na čiju sugestiju je i snimljena ova epizoda. Snimanje je trajalo četiri dana na različitim lokacijama, u manastiru Svetog Đorđa u Temskoj, zatim u Muzeju Ponišavlja, kod sela Nišor i na Žukovskom mostu-kazao je Ćirić Pirotskim vestima.

On je apelovao i na sve zainteresovane naše sugrađane koji žele da budu deo nekog od narednih projekata čija priprema je u toku da se jave putem fejsbuk stranice “Tragom istorije”.

Stefan Ćirić, producent serijala “Tragom istorije”
Darko Drozdovski, koautor serijala

 

 

Pogledajte i prethodna dva kratka filma – istorijske rekonsturkcije:

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker