Lokalna samouprava

Tkačka kolonija u Dojkincima okupila 24 tkalje iz cele Srbije

U Dojkincima je danas, u objektu Planinarskog doma, počela druga po redu Tkačka kolonija kojoj prisustvuje 24 tkalja iz Srbije koje su došle da nauče tkanje pirotskog ćilima. Tkalje su u Pirot došle uglavnom iz Sombora, grada poznatog po staparskom ćilimu sa kojim pirotske tkalje imaju odličnu saradnju. Otvaranju kolonije prisustvovala je ambasadorka Australije Džulija Fini, ambasadorka Indije Narinder Čaučan, predstavnici ambasada SAD-a, Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) a Koloniju je svečano otvorio gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

Učesnica kolonije Svetlana Stoparević Popović iz Kladova kazala je novinarima da je učestvovala i na prvoj koloniji, da je organizacija dobra i da može puno da se nauči kada je reč o izradi pirotskog ćilima, koja je potpuno specifična u odnosu na ostale vrste tkanja.

Ljiljana Boškov iz Stapara kaže da je u njenom mestu izrada staparskog ćilima deo tradicije, ali se koristi drukčija vrsta razvoja.

Ambasadorka Australije Džulija Fini kazala je da je veliko zadovoljstvo biti na Staroj planini.

-Veoma smo ponosni na saradnju dva grada koja zajedno rade na očuvanju kulturne baštine. Mislim da mnogi u Srbiji kulturnu baštinu uzimaju zdravo za gotovo ali je vaša kulturna baština zaista izuzetna i drago mi je da prisustvujem događaju koji upravo ima za cilj očuvanje tradicije-kazala je ambasadorka Fini.

Karla Herši , predstavnik UN-a kazala je da je na Staru planinu došla na poziv ambasadorke Australije i da je veoma počastvovana što prisustvuje koloniji gde može da vidi kako se izrađuju pirotski ćilimovi i kako se čuva tradicija. Upravo očuvanje kulturne baštine jedan je od ključnih ciljeva Ujedinjenih nacija-kazala je Heršijeva.

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je grad Pirot permanentno radi na očuvanju kulturne baštine.

-To uopšte nije lak zadatak i ja se zahvaljujem svima koji nam pomažu da to radimo bolje i kvalitetnije. Meni je veliko zadovoljstvo da smo uspeli u srcu Stare planine da renoviramo objekat parama EU koji je postao pravi biser Stare planine. Time smo stvorili ambijent i za ovakve manifestacije koje za cilj imaju očuvanje tradicije, ali i za mnoge druge namene-kazao je gradonačelnik Vasić.

Violeta Jovanović iz NALED-a kazala je da je u odnosu na prvu koloniju, sada udvostručen broj tkalja koje su došle ovde da tkaju pirotske ćilimove.

-Ono što one inače rade jeste tkanje na horizontalnom razboju, što je mnogo lakše u odnosu na izradu pirotskog ćilima tako da je ovo odlična prilika za tkalje da se usavrše-kazala je Jovanovićeva.

Slavica Ćirić, iz Udruženja “Grlica” kaže da na Koloniji učestvuje 24 tkalja iz cele Srbije.

-Reč je o ženama koje se bave starim i umetničkim zanatima. Napori naših lokalnih samouprava, Pirota i Sombora idu ka tome da se ovaj stari i umetnički zanat očuva, zadrži, da se radi onako kako se to radilo stotinama godinama unazad-kazala je Ćirićeva.

Ove godine je organizovan i likovni konkurs za pirotske mališane na temu pirotskog ćilima. Stiglo je šezdesetak radova, od čega je odabrano šest najboljih a autori tih radova su nagrađeni.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker