Lokalna samouprava

Tijabarska i Pazarska crkva u veoma lošem stanju

Tijabarska i Pazarska crkva u Pirotu u veoma su lošem stanju zbog čega će tokom ove godine u njihovu sanaciju biti uloženo preko 7 miliona dinara.

tijabara

Predsednik Komisije za sanaciju verskih objekata u Pirotu Aleksandar Z. Ćirić izjavio je da če do kraja godine biti sanirane obe gradske crkve u Pirotu.

a.ciric

-Crkve su u izuzetno lošem stanju, pogotovu njihova unutrašnjost. Sa Direkcijom za izgradnju zbog toga planiramo da do kraja godine radimo uređenje spoljašnjosti Pazarske crkve, popločavanje do samog ulaza u crkvu. To ćemo učiniti ne iz estetskih razloga već kako bi sačuvali temelje crkve koji su u veoma lošem stanju i sva voda koja tokom kiša sliva sa krovova i oluka ide u samu crkvu i pravi veliku vlagu. Zbog toga je i narušena njega unutrašnjost. Što se tiče Tijabarske crkve radićemo na njenoj unutrašnjosti, krečenje crkve, zamenu dotrajale elektroinstalacije i stolarije jer je sve to u veoma lošem stanju. Planirali smo da ove godine radimo i zamenu poda i uvođenje podnog grejanja, ali ipak nećemo imati dovoljno sredstava za taj dodatni posao tako da ćemo to raditi naredne godine – kazao je Ćirić.

_DSC7802

Investitori na ovom poslu su Crkvena opština Pirot i Eparhija niška uz pomoć opštine Pirot.

A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker