Gradska hronika

“Tigar tyres” u konkurenciji za “Aurea” nagrade

Kompanija “Tigar Tyres” nalazi se u konkurenciji za dodelu “Aurea 2015” nagrada za investiciju godine u Srbiji.

Kako se navodi u obrazloženju nominacije, kompanija “Tigar tajers” otvorila je u oktobru 2014. godine novi pogon za proizvodnju guma u Pirotu, a kada ceo projekat bude završen investicija će dostići 215 mil EUR. U novom pogonu, čiji je naziv “Big Tigar”, 500 radnika će dobiti posao, a po završetku kompletnog projekta, do kraja 2016, u celoj fabrici “Tigar Tyres” će raditi 2.700 ljudi.

Proširenje proizvodnih kapaciteta i uvođenje novog programa proizvodnje putničkih i poluteretnih pneumatika omogućiće povećanje obima proizvodnje za 50%. Sadašnji kapacitet fabrike “Tigar Tyres” je 8 miliona guma godišnje, a uz “Big Tigar” (kada on bude radio u potpunosti, do kraja 2016. godine), dostići će 12 miliona.

Proizvodnja je zasnovana isključivo na budžet gumama, koje će se prodavati pod brendovima “tigar”, “kormoran” i “riken”. “Tigar” će izvoziti u Rusiju, Evropsku uniju, Afriku i na Bliski istok.

U novom pogonu instalirana je najsavremenija oprema u ovoj grani industrije. Osim što ona garantuje gume vrhunskih performansi, omogućava i da proizvodnja bude prilično “čista”. Sve je robotizovano i mašine rade najveći deo posla.

big tigarSa izgradnjom “Big Tigra”, broj artikala koji iz pirotske fabrike izađe porastao je sa 300 na više od 1.500. Konkurentske kompanije, primera radi, u pojedinačnim fabrikama proizvode 200-250 artikala.

U novom objektu u Pirotu osim proizvodnje guma, smešten je i komercijalni uslužni centar, kao i logistički centar.

INOVATIVNOST

Inovativnost se ogleda u korišćenju lokalnih resursa uz primenu pozitivnih svetskih industrijskih praksi za ostvarenje zadatog modela poslovanja.

U novom pogonu kompanije “Tigar Tyires” instalirana je najsavremenija oprema u ovoj grani industrije, koja osim što garantuje gume vrhunskih performansi, omogućava i da proizvodnja bude prilično “čista” (što se možda ne očekuje u gumarstvu). Sve je robotizovano i mašine rade najveći deo posla.

big_tigar_3_101014_tw1024

Opremanje novih proizvodnih hala najmodernijim mašinama za proizvodnju guma uticaće na kvalitet buduće proizvodnje: povećanje produktivnosti i smanjenje škarta u proizvodnji.

Paralelno sa izgradnjom novih pogona, “Tigar Tyres” kreira i novi biznis model proizvodnje i prodaje prilagođen ideji brze proizvodnje na osnovu porudžbine kupaca i brze dopreme traženih porudžbina do konačnih kupaca širom sveta.

Moderna oprema i kvalitetni ljudski resursi garantuju dugoročnost investicije u pogledu kvalitetne izrade proizvoda, mogućnosti proizvodnje različitih tipova guma za automobile, a savremena obuka donosi novi način rada i ojačava tehničko – tehnološku bazu “Tigar Tyres”- a za daleku budućnost.

DRUŠTVENA KORISNOST

Upošljavanjem nove radne snage (500 novouposlenih u periodu 2013-2016), unaprediće se i starosna i kvalitativna struktura radne snage i istovremeno će se smanjiti nezaposlenost u gradu Pirotu.

Sama aktivnost u vreme izgradnje novih objekata upošljava: 20 – 30 malih i srednjih preduzeća iz Pirota i okoline (građevinski, zanatski, elektro, mašinski radovi), 200 – 300 radnika – različitih podizvođača radova, smeštajne i ugostiteljske kapacitete za 400-500 radnika iz ostalih delova Srbije, ukupno oko 3.000 ljudi. I nakon završetka projekta, domaći dobavljači će nastaviti da rade za potrebe “Tigar Tyres” – a i to u uvećanom obimu (30-40%), što će direktno povećati broj zaposlenih u tim firmama.

Paralelno sa projektom “Big Tigar”, “Tigar Tyres” otpočinje raznovrsne aktivnosti na različitim projektima koji su od značaja za ceo grad Pirot, pod sloganom “Big Tigar – Big Pirot” u okviru kojih su realizovani različiti projekti u 2012: semaforizacija raskrsnice kod Omladinskog stadiona, sređivanje mini-poligona za obuku dece o pravilima saobraćaja. Projekti realizovani u 2013: semaforizacija raskrsnice u naselju Barje, opremanje osnovnih i srednjih škola kompjuterskom opremom, nameštajem i školskim učilima, finansiranje dvojezičnog odeljenja pirotske Gimnazije, saradnja sa gradskom bolnicom (obuke, edukacije, oprema…). U periodu 2014 – 2016, u saradnji sa Opštinom Pirot, nastavlja se dalje sa radom na sličnim projektima: signalizacija, uređenje trotoara i prostora oko škola, biciklističke staze, edukacija dece vezano za bezbednost u saobraćaju, medicinska oprema.

Što se tiče uticaja projekta na životnu sredinu, za potrebe projekta urađena je Studija uticaja na životnu sredinu i prema njoj se radi remedijacija terena. Na osnovu studije, pri kraju je sanacija starih deponija koje predstavljaju staro-istorijsko zagađenje zemljišta.

FINANSIJSKI POTENCIJAL

Projekat na nivou “Tigar Tyres”-a predviđa osvajanje novog programa putničkih i poluteretnih pneumatika i ujedno proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta sa 8.000.000 komada guma u 2013. na 12.000.000 komada guma do 2016. godine (odnosno, povećanje proizvodnje za 50%).

Sa izgradnjom “Big Tigra”, broj artikala koji iz pirotske fabrike izađe porastao je sa 300 na više od 1.500. Konkurentske kompanije, primera radi, u pojedinačnim fabrikama proizvode 200-250 artikala, a ima i konkurenata koji proizvode po 1.500 artikala, ali ne u samo jednoj fabrici.

Ukupna vrednost projekta je 215 mil EUR u periodu 2013 – 2016. Projekat prevazilazi lokalni značaj, i predstavlja značajni priliv sredstava i na nivou Republike Srbije, naročito u 2014. godini od strane renomiranog svetskog investitora. Više od polovina ukupne investicije podrazumeva domaće dobavljače. Ili drugim rečima, sve sto je raspoloživo na tržištu Republike Srbije, koristi se prilikom realizacije investicije “Big Tigar”: dizajn i izgradnja novih objekta, nabavka pojedinih mašina, dizajn i izgradnja infrastrukture i pratećih objekata, razne vrste usluga. Samo mašine za proizvodnju koje se ne proizvode u Srbiji se uvoze.

Celokupno povećanje proizvodnje u “Tigar Tyres” – u namenjeno je izvozu. Postojeća tržišta guma “Tigar Tyres”-a su zemlje EU kao i ostale zemlje širom sveta čime se znatno poboljšava devizni platni bilans Republike Srbije i kroz razne vrste poreza, projekat uzvraća Republici Srbiji na podršci u veoma brzom roku.

Ukoliko jefabrika guma “Big Tigar” Vaš favorit za investiciju godine, glasanje možete obaviti na zvaničnom sajtu nagrade “Aurea”. http://www.aurea.rs/view.php?id=1

Nagradu za investiciju godine “Aurea” pokrenuo je 2009. godine najčitaniji poslovni portal u Srbiji www.ekapija.com. Nagrada se, krajem marta svake godine, dodeljuje kompaniji koja je u prethodnih dvanaest meseci realizovala najinovativniji, društveno korisni i finansijski isplativ projekat u Srbiji.

Manifestacija obuhvata široku medijsku kampanju koja se završava svečanom dodelom glavne nagrade i dva specijalna priznanja – za inovativnost i društvenu korisnost. Direktna korist pobednicima, ali i svim investicijama koje su ušle u uži izbor takmičenja, je promocija, što se dalje materijalizuje kroz bolju vidljivost kod investitora, lakšu komunikaciju sa medijima, bankama, državnom upravom i drugim potencijalnim partnerima.

Izvor E-kapija

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker