Gradska hronika

Tigar tajers među najboljima na biznis top listi

Kako je pokazala “Biznis top“ lista, koju tradicionalno obavljuje magazin “Bizni i finansije“, NIS je prošle godine ostavrio neto dobitak od 30,56 milijardi dinara, dok je drugi na listi Telekom Srbija sa 16,88 miliajrdi dinara.

wpid-panorama-tigar-tyres-a.jpg.jpgSlede Telenor sa 10,55 miliajrdi dinara, Tarket sa 7,57 milijardi i Tigar tajers sa 4,96 milijardi dinara neto dobiti.

U prvih deset kompanija sa najvećom neto dobiti zanimljivo jeda je polovina u većinsko državnom vlasništvu ili vlasništvu lokalne samouprave.

To su Telekom Srbija, JKP Beogradske elektrane, aerodrom Nikola Tesla, Termoelektrana Nikola Tesla i Elektromreža Srbija.

Kompanija NIS je vodeća i po ostavrenom poslovnom prihodu koji je prošle godine iznosio 247,62 milijarde dinara.

Među pet najvećih su i EPS Snabdevanje, FIAT automobili Srbija, EPS i Telekom Srbija.

U “Klubu 10“ najvećih po poslovnom prihodu, pet kompanija je iz energetsko sektora, tri posluju u sektoru trgovine, jedna u oblasti telekomunikacija, a jedna u automobilskoj industriji.

Pozicija na listi najvećih 50 izvoznika je nešto drugačija, pošto je prvoplasirani FIAT automobili Srbija koji je prošle godine izvezao za milijardu evra više od drugoplasiranog NIS-a.

Status najboljih izvoznika iz prethodnih godina zadržali su i Tigar tajers, Železara Smederevo, a među prvih pet je i Simens.

Ujedno su NIS, FIAT i Simens među prvih pet najvećih uvoznika.

U publikaciji objavljene su rang liste 150 vodećih preduzeća po neto dobiti i ostvarenom poslovnom prihodu na osnovu podataka Agencije za privredne registre sa presekom stanja 27.oktobra ove godine.

Rangirana su i vodeća preduzeća po okruzima u Sbriji, sa izlisanim podacima za prvih 20 firmi po dobiti i poslovnom prihodu.

Posebno je analizirano poslovanje 16 sektora u prethodnoj godini, kao i rezultati banaka u prvoj polovini 2015. Na osnovu podataka Narodne banke Srbije, dok su rang liste 50 najvećih izvoznika sacunjene na osnovu podataka kompanije za istraživanje i analizu tržišta CUBE Risk Managment Solutions.

Izvor:Tanjug

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker