Gradska hronika

“Tigar” AD ostvario prihod od 1.3 milijarde dinara

U prvom polugođu ove godine, kompanija “Tigar” AD  ostvarila je ukupan prihod na nivou “Tigar grupe” od 1,3 milijarde dinara, što je 7 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, saopštila je ova kompanija. Ova kompanija je u istom periodu ostvarila i poslovni dobitak od 7 miliona dinara, a prošle godine u istom periodu kompanija je zabeležila gubitak od čak 219 miliona dinara.

Na konsolidovanom nivou u prvoj polovini godine dobit pre amortizacije i rezervisanja je 101 milion dinara. Poslovni dobitak (EBIT) iznosi 7 miliona dinara, dok je u istom periodu prethodne godine ostvaren poslovni gubitak od 219 miliona dinara, što predstavlja bolji rezultat za 226 miliona dinara.

tigar

Prema rečima generalnog direktora Nebojše Đenadića ovakav poslovni dobitak prvi put uvodi Tigar grupu u pozitivan rezultat, a sve to nakon sprovođenja mera iz preporuka revizorske kuće Ernst & Young.

„Ujedno da podsetimo da je ovo postignuto za samo dve godine nakon korekcije rezultata od preko dve milijarde dinara, nastalog u periodu prethodnog rukovodstva. Ovo je primer da odgovornom i stručnom poslovnom politikom i kompanija koja je pre dve i po godine zaustavila proizvodnju može da doživi oporavak. Sada sve zavisi od aktera – zaposlenih u kompaniji, da su spremni da svojim radom i dobrim namerama očuvaju kompaniju, što podrazumeva maksimalno angažovanje, puno radno vreme i da se zadati ciljevi realizuju na planiranom nivou, kako bismo obezbedili opstanak i funkcionisanje kompanije“, rekao je Nebojša Đenadić, generalni direktor kompanije Tigar a.d.

Prema nedavno publikovanom šestomesečnom izveštaju prodajagumene obuće beleži povećanje za 5 odsto u prvih šest meseci 2015. u odnosu na prethodnu godinu, pri čemu značajan uticaj ima povećanje rasta obima prodaje na domaćem tržištu 33 odsto, dok je zabeležen pad obima prodaje u izvozu za 1 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je u našem poslu redovnih pojava jer puna sezona u prodaji obuće traje od avgusta do novembra.

U Tigar Tehničkoj gumi prodaja u prvih šest meseci 2015. godine je za 18 odsto manja, dok je u Tigar Hemijskim proizvodima veća za 35 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine pre svega kao posledica utrostručenog izvoza. Segment uslužnih delatnosti beleži konstantan rast poslovnih prihoda i on je u ovom periodu generisao neto dobit od 43 miliona dinara. Na poslovanje kompanije od početka godine značajan uticaj ima i izmirivanje rata prema poveriocima na osnovu UPPR-a, a Tigar a.d. i dalje posluje bez ikakvog dodatnog zaduživanja. U narednom periodu nastaviće se sa sprovođenjem mera kontrole poslovnih rashoda, kako na nivou Matičnog društva tako i zavisnih preduzeća, koji su u prvoj polovini godine niži za 9 odsto u odnosu na januar-jun 2014. godine.

Saopštenje kompanije Tigar AD

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Direktore, sto si preselio tehnicku gumu proizvodnju gume za rezervoare za avione u Krusevac, sto si zaveo strahovladu, sto isplacujes minimalac radnicima koji nemaju pravo reci, a uz to putujes svaki dan za Krusevac – Pirot i nazad, to je pravi nacin da se unapredi firma.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker