Gradska hronika

Tigar AD: Mere za oporavak

Kako najznačajniji pokazatelji poslovanja kompanije „Tigar a.d.“ u prvoj polovini 2017. godine nisu zadovoljavajući, novi generalni direktor i nadzorni odbor ove kompanije, odlučni su u preduzimanju hitnih mera koje se odnose na oporavak ove kompanije.

 

tigar ad

 

Poslovni gubitak kompanije Tigar a.d. u periodu januar-jun iznosi  98,210 hiljada dinara dok je u istom periodu prethodne godine iskazan poslovni dobitak od 50,159  hiljade dinara.

„Konsolidovani poslovni prihodi kompanije Tigar a.d. zabeležili su pad u odnosu na prethodnu godinu za 23%, što ukazuje na potrebu za preduzimanje brze i odlučne reakcije u cilju oporavka kompanije. Po prvi put u poslednje četiri godine  EBIT je lošiji u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je bio alarm za preduzimanje odgovarajućih mera nakon sprovedenih konverzija duga u kapital i promene vlasničke strukture, kao što su preduzimanje posebno aktivnosti u delu odnosa sa poveriocima, iznalaženju novih kupaca ali i rešavanju statusa uslužnih entiteta koji već duži period negativno posluju, poručio je novi direktor Vladimir Ilić.

 

Glavni faktor smanjenja obima prodaje u izvozu u ovom periodu je izostanak isporuka specijalnih zaštitnih čizama za potrebe tržišta Finske. Pozitivan rast prometa u odnosu na isti period prethodne godine ostvarili su novi kupci iz Poljske i Italije ali u nedovoljnom obimu. Prvu polovinu 2017. godine obeležio je i smanjen obim prodaje u izvozu za 44% u odnosu na isti period 2016. godine što je posledica smanjenja obima  tražnje postojećih velikih kupaca. Kod drugog velikog kupca iz Italije, u prvoj polovini 2017.godine izvršene su organizacione promene koje su se reflektovale i na smanjeni obim realizacije u ovom periodu. Prema rečima direktora intenzivne isporuke očekuju se do kraja godine.

U delu izmirenja obaveza prema poveriocima, obaveze se izmiruju u skladu sa mogućnostima. Održani su bilateralni sastanci sa većim poveriocima i predočeni su im koraci koje Društvo preduzima u cilju prevazilaženja problema, kao i neophodnost otpisa dela potraživanja, smanjenje kamatne stope i produženje perioda otplate ostatka duga poverilaca. Podsećanja radi, u cilju izbegavanja blokade računa, a zbog kašnjenja u izmirivanju obaveza u maju 2017. godine održan je zajednički sastanak svih većih poverilaca i predstavnika Ministarstva privrede. Na sastanku je zaključeno da je neophodno potpisivanje Stand still ugovora do donošenja konačnih odluka poverilaca o prihvatanju, ili ne prihvatanju korekcija uslova iz UPPR-a. Direktor navodi da još uvek od svih poverilaca nisu dobijeni odgovori vezano za potpisivanje Stand still ugovora.

Prvu polovinu 2017.godine obeležilo je i sprovođenje VIII emisije akcija po osnovu konverzije duga u kapital, a shodno Zaključku Vlade Republike Srbije, koje je dovelo do značajnije promene u vlasničkoj strukturi „Tigra a.d.“ Najveći akcionar Društva na kraju II kvartala 2017.godine je Republika Srbija sa učešćem u kapitalu od 42,2%, dok zajedno sa Akcionarskim fondom RS 5,60% i Fondovima PIO RS 9,54%, Zdravstvom 1,59% i NSZ 0,49% ima ukupno 59,43%.

Vlada Republike Srbije je dana 13.04.2017.godine donela Zaključak o pokretanju inicijative za privatizaciju kompanije „Tigar a.d.“

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker