Lokalna samouprava

Telefonski krug jedan od načina brige o starima

Gradska organizacija Crvenog krsta u Pirotu, kako nam je izjavila sekretar, Sanja Stanković, u potpunosti ispunjava svoje planove, bez obzira na brojne prepreke izazvane korona virusom. Ni jedan od programa ne trpi zbog aktuelne epidemiološke situacije, a upravo zbog epidemije pojačana je pažnja prema starijim osobama. Na teritoriji Pirota, 30 starijih lica u gradu i 30 u selima, koristi usluge 10 geronto domaćica. Klub za stare je odlično radio, ali je zbog epidemiološke situacije zatvoren. Zatim postoji “majstor u kući” koji prema potrebi pruža sitnije usluge strijim licima. U trenutnim uslovima jedna od mera iz Programa briga o starima jeste “telefonski krug” koji je postao vrlo popularan.

“Telefonski krug je vrlo popularan u ovoj situaciji i pobudio je zapaženo interesovanje. On funkcioniše tako što naš koordinator pozove jednog od korisnika, on sledećih deset i deseti se javi opet koordinatoru i saopšti da li je sve u redu. Trenutno, imamo dve takve grupe, mada postoji interesovanje da se poveća broj. Moram da istaknem da je to izuzetno ekonomski isplativa usluga, a na takav način dobijemo mnogo korisnih informacija. Sa druge strane ljudima koji su sami mnogo znači da popričaju sa nekim”- kaže Stankovićeva.

Gradska organizacija Crvenog krsta u Pirotu obezbedila je i ortopedska pomagala svojim korisnicima. Ona se iznajmljuju na revers, naravno, kada ima potrebe. Programom briga o starima obuhvaćena su lica starija od 65 godina.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker