Reportaža

“Tavče-gravče” i “Tga za jug” u dvorištu Muzeja

U dvorištu Muzeja Ponišavlja večeras je u organizaciji Udruženja građana makedonske nacionalne manjine u Pirotu “Beli Mugri” veliki broj Piroćanaca mogao da proba tradicionalne makedonske specijalitete poput čuvenog tavče-gravče, pastrmalije, raznih vrsta pita i mnoge druge specijalitete iz svih delova Makedonije.

_DSC9355

Predsednica Udruženja “Beli Mugri” Vesela Đorđević kaže da je prezadovoljna velikim brojem posetilaca koji su došli da probaju makedonske specijalitete, uživaju u makedonskoj muzici i narodnim igrama, kao i u rukotvorinama vrednih makedonskih domaćica.

_DSC9396

-Pripremljen je veliki broj jela iz svih krajeva Makedonije, iz istočne Makedonije, prilepskog, ohridskog kraja i drugih delova Makedonije. Među jelima je svakako najpoznatije tavče-gravče, zatim posebne posne sarmice od kupusovog lista, zatim zelnik, tegnata pita, mrzliva baklava i mnoga druga jela-kaže Đorđevićeva._DSC9360

Voskre Mančić, koja je poreklom sa Ohrida, ali se udala u Pirotu, spremila je između ostalog i kolačiće simboličnog naziva  “tga za jug”.

-Spremila sam specijalitete iz ohridskog kraja, pitu sa prazilukom i zove se “komat” i kolačiće “tga za jug”. Pirotska kuhinja je na neki način slična sa makedonskom, ali opet ima nijanski koje obeležavaju jednu ili drugu. Makedonska kuhinja obiluje povrćem, ima puno jela sa plavim patlidžanom, zatim “turlitava” u koju se stavlja sve moguće povrće. Ukus je izvanredan i svaka trpeza u Makedoniji mora da ima to jelo za sve svetkovine. Tu su i pinđuri, najrazličitiji pilavi, salate poput taratora, zatim salatu sa kuvanim suvim paprikama, krompirom i drugim dodacima i ona je izuzetna-kazala je Mančićeva._DSC9376

 

Kako to obično biva kada je reč o gurmanskim manifestacijama, svi pripremljeni gurmanluci “planuli” su u rekordnom roku, za manje od 15 minuta.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker