Lokalna samouprava

Svetski dan zaštite životne sredine – Nagrađeni najbolji učesnici Eko konkursa

Povodom  Svetskog dana zaštite životne sredine – 5. juna, pobednicima nagradnog Eko konkursa uručene su nagrade  na svečanosti koja je organizovana u parku Kale.  Regionalna deponija Pirot, tradicionalno  organizuje Nagradi eko konkurs namenjen deci svih predškolskih ustanova, učenicima osnovnih i srednjih škola na teritoriji Pirotskog okruga, sa ciljem podizanja ekološke svesti i upoznavanjem sa pravilnim odlaganjem otpada i upotrebom iskorišćene ambalaže.

Ovo šesti nagradni konkurs koji je Regionalna deponija organizovala povodom 5. juna, Međunarodnog dana zaštite životne sredine. Nebojša Ivanov, direktor JKP Regionalna deponija Pirot, kaže da je za 6 godina  stiglo preko 1.500 radova  a samo ove godine  preko 650.

“Ove godine rešili smo da organizujemo spektakl i da nagrade dodelimo ovde u praku kod Tvrđave. Ovoliko prisustvo dece pokazuje da deca, učenici osnovnih i srednjih škola pokazuju zainteresovanost za očuvanje životne sredine, što je i bila naša namera. Mladi treba da budu promoteri očuvanja životne sredine i da pokreću određene aktivnosti.” – rekao je Ivanov. On je istakao da nagrade koje se dodeljuju po ovom konkursu treba da motivišu mlade da budu još aktivniji u borbi za očuvanje životne sredine.

Nagrade je dodelila Milena Dimitrijević, predsednica Skupštine grada, koja je istakla da je ovo jedna od najlepših manifestacija koje se organizuju u Pirotu. Grad Pirot podržava ovu akciju jer su učesnici deca iz vrtića, osnovnih i srednjih škola i vrlo je važno ekološku svest formirati od najranijeg detinjstva.

“Mnogo je lepa ova slika, zelena boja  je dominantna a mi upravo to i želimo da grad Pirot bude čist grad, zeleni grad. Mi smo jedna od prvih lokalnih samouprava koja od prošle godine ima Zelenu odborničku mrežu, formiran je Zeleni savet i imamo Zelenu stolicu. Svi zajedno moramo da čuvamo ovaj grad, da ga pazimo, da vodimo računa, jer jedna je planeta Zemlja, jedan je grad Pirot a od nas zavisi u kakvim ćemo uslovima živeti” – istakla je Dimitrijevićava.

U kategoriji dece pretškolskih ustanova prvu nagradu osvojio je Teodor Ćirić iz PPG OŠ “Sveti Sava” Pirot, za kostim robota, drugo mesto osvojili su “Eko devojčica i eko dečak”,  Kasia Tošić i Mihajlo Kamenović iz PU “Čika Jova Zmaj”, vrtić “Lane”. Treću nagradu osvojila su deca iz PU “8. Septembar”  iz Dimitrovgrada za grupni rad.

Specijalne diplome za učešće pripale su Andrei Kamenović iz PU “My Way” Pirot  deeca iz PU “Čika Jova Zmaj”, vrtić “Bambi” za grupni rad.

U kategoriji učenika od prvog do četvrtog razreda za najbolju eko fotografiju prva nagrada pripala je Anđeli Gajić iz OŠ “Ljupče Španac” iz Bele Palanke, drugo mesto osvojio je Aleksa Rančić iz OŠ “Sveti Sava” Pirot a treću nagradu dobila je Dunja Davidović iz OŠ “Ljupče Španac” iz Bele Palanke.

Za literarne radove u kategoriji učenika od petog do osmog razreda prvu nagradu osvojio je Mihailo Stojanović, učenik V 2 razreda OŠ “8. Septembar”, drugo mesto zauzela je Draginja Kostadinović, učenica V 1, OŠ “Vuk Karadžić”  i  treće mesto Jovana Lilić, V 1. OŠ “Despot Stefan Lazarević” iz Babušnice. Specijalnu diploma za učešće dobila je Lea Pajtić učenica VI 3, OŠ “Hristo Botev” iz Dimitrovgrada.

U kategoriji učenika srednjih škola, prvu nagradu za najbolji literarni rad dobio je Nemanja krstić učenik IV 4 razreda pirotske Gimnazije, drugo mesto pripalo je Kristini Mančić učenici II 5 razreda Tehničke škole Pirot. Treće mesto osvojio je Stefan Andrejević učenik Gimnazije Sveti Kirilo i Metodije iz Dimitrovgrada. Specijalnu nagradu za učešće dobio je Andrija Antić, učenik II 2 razreda Ekonomske škole Pirot.

Specijalna nagrada za literarni rad  pripala je  Marku Stojanoviću iz OŠ “Mladost” iz Velikog Bonjinca. Specijalne nagrade za kreativne radove dobilo je Udruženje MNRL Pirot i ŠOSO “Mladost” Pirot.

Foto: Ilija LIka Pejčić

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker