Lokalna samouprava

Sveti Ilija u selu Srećkovac: 150 godina od izgradnje svetinje u ovom selu, obnovljen čitav manastirski kompleks

Kompleksa Manastira Svetog Ilije, koji je danas primio stotine vernika povodom obeležavanja slave Svetog Ilije, obnovljen je i od nekadašnjeg brda uraslog u rastinje, sada predstavlja prelep mesto na kome se rado okupljaju meštani ovog prelepog sela. Danas je obeleženo i 150 godina od izgradnje manastira, a liturgiji i rezanju slavskog kolača prisustvovao je i gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić.

Gradonačelnik Vasić kazao je u izjavi Pirotskim vestima da činjenica da se obeležava 150 godina od izgradnje crkve predstavlja obavezu da treba voditi računa o tradiciji.

-Ova tradicija okuplja narod, a bez naroda nema života, nema sela i nema svrhe raditi nešto. Ja se zahvaljujem ljudima iz MZ Srećkovac koji su mnogo uradili da ovaj kompleksa izgleda kako danas izgleda. Mi smo asfaltirali put kroz selo, sa Vodovodom radimo na tome da imaju kvalitetnu vodu, pripremamo selo da uđe u sistem vodosnabdevanja, sada razgovaramo šta dalje može da se radi, ali bez naroda i njihove inicijative mi ne bi mogli da uradimo ništa-kazao je Vasić.

Predsednik MZ Srećkovac Vidojko Tasić kazao je Pirotskim vestima da je uz podršku Grada Pirota u proteklom periodu učinjeno mnogo kako bi ovaj manastirski kompleks izgledao onako kako izgleda danas.

-Mi smo organizovali radnu akciji, obnovili i dom i dvorište i salu, uz pomoć meštana i Grada Pirota. I dalje ćemo nastaviti da radimo posle ovog značajnog dana-kazao je Tasić.

Biserka Svilar iz Crkvenog odbora sela Srećkovac zahvalila se svima koji su učestvovali u ovoj akciji, a po njenim rečima, značajne donacije, osim Grada, dali su i meštani.

Snežana Stamenković, meštanka Srećkovca kaže da je urađen potporni zid, urađena je nova prelepa česma i da je ceo kompleks sada dobio potpuno nov izgled.

Predsednik Crkvenog odbora Pirot Dragan Krasić kazao je da je ove godine obezbeđeno dosta sredstava za radove u crkvama u gradu i selima.

-Najvažnije za sve nas je rekonstrukcija ikonostasa u Pazarskoj crkvi, ali ne zanemarujemo ni sve ostale crkve, male seoske crkve, kako bi se sačuvale za buduća pokolenja. Ove godine smo pomogli uređenje kompleksa Manastira Svetog Ilije u Srećkovcu, a pored ove radiće se i u crkvama u Petrovcu i Gradašnici, a naredne godine biće radova i u drugim crkvama-kazao je Krasić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker