Pirot - Mali Jerusalim

Sveta liturgija u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tijabari

U  Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tijabari, u prisustvu izuzetno velikog broja pravoslavnih vernika, jutros je održana Sveta  liturgija koju su  služili sveštenici Tijabarske crkve  povodom najvećeg hrišćanskog praznika.  Kod Srba Božić se obeležava najlepšim verskim običajima i obredima, koji imaju jedan osnovni smisao i cilj: umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Božić, rođenje Isusa Hrista. Na ovaj dan u svim hramovima služena je božićna liturgija. Svetoj liturgiji u  Tijabarskoj crkvi  prisustvovao je  veliki broj građana koji su se pričestili posle višenedeljnog posta.

Božić, uz Uskrs, predstavlja najveći hrišćanski praznik i praznuje se kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg.  Hristos je, prema jevanđelju, rođen tačno u ponoć, kada se najsjajnija zvezda zaustavila iznad pećine kod Vitlejema.

Božić je praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva – očinstva i materinstva. Božić je uvek mrsni dan, kojem je prethodio četrdesetodnevni božićni post, koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

SPC i vernici, Božić slave tri dana. Drugog dana Božića, na Sabor Presvete Bogorodice,  u Hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tijabari, Sveta liturgija biće služena u 8 sati. Trećeg dana Božića, na dan posvećen Svetom Stefanu Prvomučeniku, Sveta liturgija biće služena u 8 časova i 30 minuta.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker