Kultura

Svedok jednog vremena

U prepunoj sali motela “Gali” večeras je prezentovana najnovija knjiga Nikole Božića Koce pod nazivom “Događaji i sećanja”. Knjiga predstavlja svojevrsno autobiografsko delo ovog istaknutog društveno-političkog radnika i sadrži brojne interesantne događaje vezane za naš kraj iz privredne i političke sfere.

nikola bozic

Nikola Božić je, kao istaknuti društveno-politički radnik, svojevremeno obavljao brojne veoma odgovorne funkcije, bio je direktor Centra za socijalni rad, direktor Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj”, a vršio je i veoma važne funkcije u Socijalističkoj partiji Srbije, čiji je istaknuti funkcioner bio.

Da je reč o odličnoj knjizi, potvrdili su i eminentni recenzenti, među kojima je i akademik prof. dr Miomir Ivković, koji je bio i dekan Filozofskog fakulteta u Nišu.

“Nikola Božić mi je prijatelj, ali bez obzira na to, knjiga je zaista vrlo dobra i sadrži mnogo događaja i ljudi koji suobeležili jedno vreme”, kazao je akademik Ivković.

ACA_9462_resize

U ime izdavača Istorijskog arhiva Pirot, govorio je direktor ove institucije Mileta Manić.

“Istorijski arhiv se trudi da, u okviru svoje izdavačke delatnosti, ima što više ovakvih dela, koja su dragocena jer se iz njih može puno toga saznati o jednom razdoblju našeg društva, o ljudima i događajima koji su značajni za naš kraj. Žao mi je što nema više ovakvih knjiga. Kaže se da ono što nije negde napisano, nije se ni desilo. Što se nas iz Arhiva tiče, mi kažemo da ono što je napisano, ali nije sačuvano, kao da se nije ni desilo”, kazao je Manić.

Autor Božić kazao je da je dobar deo knjige posvetio političkom angažmanu. Božić je u prepunoj sali motela “Gali” ispričao i brojne anegdote iz političkog života, o njegovim susretima sa Slobodanom Miloševićem, ali i o tome kako mu je, sa grupom istaknutih socijalista iz našeg kraja, ukazao na svu pogubnost osnivanja, najpre pokreta, a kasnije i političke partije JUL, što se kasnije u potpunosti i obistinilo.

“Imam još mnogo napisanih poglavlja koja nisam uključio u knjigu koja je pred vama, jer sam smatrao da je neophodna razumna istorijska distanca kako bi se ti događaji sagledali na adekvatan način”, kazao je Božić.

O knjizi su sa puno reči hvale  govorili i recenzent prof. Vidoje Milenković, kao i lektor i korektor prof. Jovan Vasić.

Za dizajn i grafičko oblikovanje knjige zaslužan je poznati pirotski dizajner Dušan Tomanović, inače unuk Nikole Božića. Tomanović je široj javnosti postao poznat po svom Rečniku pirotskog govora, jedinstvenom poduhvatu u okviru koga je kroz atraktivno dizajnirane postere predstavio najkorišćenije reči pirotskog govora.

tekst i foto A.Ć.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker