Reportaža

Svedoci prohujalih vremena

U galeriji “Čedomir Krstić” u toku je izložba pojaseva sa područja Istočne Srbije koji su vekovima unazad bili neizostavni deo narodne nošnje, svojevrstan statusni simbol, a u pojedinim slučajevima služili su i kao zaštita od magije.

galerija izlozba pojaseva_resize

Autor ove izložbe je muzejski savetnik zaječarskog muzeja mr Dejan Krstić, a po rečima direktorke pirotske galerije mr Radmile Vlatković, značaj pojaseva, sa pojavom modernih kaiševa u značajnoj meri je opao.

-Najčešće je korišćen da bi podržavao stomak, posebno kod ljudi koji su se bavili teškim fizčkim poslovima, ali se u njima i čuvao novac, duvan, oružje, nakit i mnoge druge stvari. Takođe, pojasevi su svojevrsni svedoci migracija različitih etničkih grupa jer je svaka od njih imala svoje karakteristične pojaseve pa tako ovde imamo pojaseve koje su koristili Torlaci, Šopi, Vlasi Ungurjanci, Kosovljani i mnoge druge etničke skupine koje su proteklih vekova “defilovale” ovih prostorima-kazala je Vlatkovićeva i dodala da su pojasevi bili korišćeni i kao svojevrsna zaštita od magijskih radnji.izlozba pojaseva galerija pirot_resize

tekst i fotografija Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker