Lokalna samouprava

Svečani prijem za učenike i profesore Gimnazije “Orce Nikolov” iz Skoplja

U Svečanoj Sali Gradske uprave Pirot priređen je prijem za učenika i profesore Gimnazije “Orce Nikolov” iz Skoplja koji borave u Pirotu kao gosti pirotske Gimnazije u okviru projekata međunarodne saradnje “Od Vardara do Nišave”. Gostima je dobrodošlicu poželeo zamenik gradonačelika, Miloš Colić, sa željom da se dobro osećaju u Pirotu i da se druženje i saradnja nastavi  i u narednom periodu. On je pozvao profesore i učenike iz  Skoplja  da upoznaju znamenitosti Pirota i  probaju neke od specijaliteta grada.  

Saradnja između pirotske i Gimnazije iz Skoplja traje već deset godina i do sada je bilo više uzajamnih poseta. Zamenik gradonačelnika,  rekao je da grad podržava ovakve projekte i podsetio da svake godine nastavnici i đaci Gimnazije Pirot  idu u Viši u institut Kavilam  gde uče jezik i stiču nova znanja.

On veruja da će i saradnja sa školom iz Skoplja biti unapređena i usmerena ka višim ciljevima i rezultatima.  “Ono što je dobro je što učenici pored zajedničkog učešća u nastavi  mogu da upoznaju kulturno istorijsko nasleđe grada domaćina, razmene iskustva i u poznaju život u ovako malom gradu. Sa druge strane Skoplje je veliki grad koji može da pruži puno interesantnih stvari koje će naši đaci naučiti. Meni je posebno drago zato što je Makedonija u pitanju, to je država u kojoj žive dragi ljudi gde su Srbi posebna vrsta gostiju te su tako i Makedonci u Srbiji posebna vrsta gostiju. To je jedna od zemalja sa kojima imamo najbolju saradnju, deli nas zajednička istorija i drago mi je zbog ovakvih projekata” – rekao je Colić.

Mitko Dimovski, direktor Gimnazije iz Skoplja rekao je da je prvi put u Pirotu ali da je stekao utisak  da je Pirot prelep grad u kome žive druželjubivi ljudi.  “Mi smo bratske zemlje koje su uvek saradjivale u prošlosti  pa verujem da će tako biti i ubuduće. Saradnja između naših škola postoji već jednu deceniju i želim da traje što više, da svaka nova generacija oseti ovo iskustvo koje mi danas imamo i da se radujemo novim susretima” – kaže direktor Gimnazije “Orce Nikolov” iz Skoplja.

Ivana Kostadinović, direktorka pirotske Gimnazije istakla je da već pokrenuta inicijativa o unapređenju saradnje. “Mi imamo odeljenje za scensku i audio-vizulnu umetnost a Gimnazija iz Skoplja je pokazala  interesovanje za tu oblasti. Saradnja je urodila plodom da razmišljamo da je granamo i razvijamo dalje” – kaže Kostadinovićeva.

Učenici iz Skoplja smešteni kod svojih vršnjaka u Pirotu i za domaćine imaju samo reči hvale.

Marta Stojakovska iz Skoplja je u domu svog vršnjaka Lazara Milića. “Lazar je super, njegova porodica je divna. Smeštena sam kod dečaka ali mi uopšte nije neprijatno zato što su svi u porodici mnogo fini. On je sin jedinac i njegova majka me je prihvatila kao ćerku. Danas smo bili podeljeni po grupama I bili smo na Staroj Planini, lepo smo se proveli upoznajemo tradiciju i kulturu koja nije toliko različita od makedonske” – objašnjava gošća iz Skoplja.

Klara Nakova je kod svoj eprijateljice Kristine koja je prošle godina boravila u njenom domu u Skoplju. “Odlična je drugarica, njena porodica je super. Lepo se družimo, Pirot je mnogo lep grad, bili smo na Ljubavnom mostu i bilo nam je jako zanimljivo” – prenosi svoje utiske gimnazijalka iz Skoplja.

I Elena Dimova i njena drugarica Matea Angelova kažu da su zahvalne što su deo ovog projekta. Ističu da im je u Pirotu prelepo i očekuju da će upoznati grad, nove prijatelje i da će uživati do kraja posete.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker