Lokalna samouprava

Sve toplane u Srbiji spremne za početak grejne sezone

Predsednik Upravnog odbora Poslovnog udruženja toplana Srbije Dejan Stojanović izjavio je danas u Pirotu da su sve toplane u Srbiji spremne za novu grejnu sezonu. Stojanović je naglasio i da je zabeleženo povećanje naplate potraživanja od potrošača, što je, kako kaže, rezultat između ostalog i Uredbe Vlade Srbije o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja.

nova energana

Ovo su u najkraćem zaključci sa današnje 27. sednice UO Poslovnog udruženja toplana Srbije, koje je održano u Pirotu u skupštinskoj sali u zgradi opštine Pirot.

Kako je za Pirotske vesti izjavio Stojanović, remonti u toplanama su na samom kraju a tehnička spremnost je gotovo maksimalna

-Ono što je problem su finansijsko-ekonomski pokazatelji. Došlo je i do povećanja procenta naplate gotovo kod svih gradova što je rezultat između ostalog i Uredbe o minimalnim i maksimalnim cenama grejanja u kojoj je građanima jasno i transparentno prikazano kakvi su troškovi u proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom. Preporuka svim toplanama je da se u narednom periodu pravi reprogram dugova sa građanima jer nema razloga da se građanima ne izađe u susret na taj način, naročito ako imamo u vidu da će to rezultirati još boljim procentima naplate potraživanja-kazao je Stojanović._DSC1126_resize

Direktor Gradske toplane u Pirotu Radovan Nikolić naglasio je da jeu tehničkom delu toplana spremna za početak sezone.

-Do kraja meseca imamo neke sitne  remontne radnje ali to neće imati uticaj na početak grejne sezone. Glavni problem je kako kupiti energent. Olakšavajuća okolnost je što je Vlada omogućila da Gradska toplana Pirot u 60 rata vrati pozajmljene količine mazuta tako da u tom delu imamo rasterećenje kako bi smo mogli da se posvetimo  kupovini energenata za ovu grejnu sezonu. Mi u ovom momentu imamo minimalne zalihe mazuta, međutim, počev od sutra krenućemo sa kupovinom tako da ćemo do 15. oktobra imati 250 do 300 tona mazuta-izjavio je Nikolić. Po završetku sastanka predstavnici svih toplana u Srbiji obišli su energanu “Senjak”, jednu od najsavremenijih u Srbiji. _DSC1134_resize

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

3 Comments

 1. Ukoliko neko vise ne zeli da koristi usluge Toplane, mora da i dalje placa neku naknadu na ime nekih infrastrukturnih troskova. Pri tom ne radi se o maloj sumi. To ne mogu da razumem. Ako ne zelite elektricnu energiju ili telefon, jednostavno se odjavite i nema nikakvih troskova. Oni se ne pozivaju na troskove izgradnje elektrana i telefonskih stanica. A ovde imamo situaciju da vi morate da koristite usluge koje ne zelite. U civilizovanim zemljama kupovina robe ili usluge pod pritiskom smatra se kriminalnim aktom. Ja redovno placam racun za grejanje i nemam dugovanja, ali sutra cu mozda pozeleti da ne koristim daljinsko grejanje, bilo zbog nedostatka novaca, bilo zbog toga sto cu naci jeftiniji nacin zagrevanja stana. Objasnjenja iz Toplane su takva da prosto vredjaju zdrav razum.

  A tek placanje po utrosku, ali po utrosku podstanice, a ne po utrosku stana, to nemam snage da komentarisem.
  Izvinjavam se na opsirnosti, ali smatram da je ovo problem o kome vredi polemisati i molim Pirocance, korisnike usluga Toplane da u komentarima objasne kako oni gledaju na sve ovo.

  P.S. Najavljuje se poskupljenje

  1. Pa neko mora da plati koriscenje sluzbenih automobila, reprezentaciju i slicne bahanalije. A ko bi to mogao biti ako ne gradjani? Da ne pominjem da se grejanje ne ukljucuje pre 10h, da se iskljucuje u 20h, da ako spoljna temperatura nije u debelom minusu grejanja nema izmedju 12 i 16h. U nekim vecim gradovima (npr. Nis) to nije slucaj, cim temperatura ode u minus grejanje bude ukljuceno po citavu noc. Nije mi jasna matematika nase Toplane. Nije meni zao para, ako se njima placa kvalitet. Ali placati ovakve svote mesecno, a dogrevati se do pola noci….?!

 2. Kao sto rekoh, nemam volje da komentarisem placanje po utrosku, cenu grejanja, ocajan kvalitet grejanja, (naravno da posedujem termo akumulacionu pec) a posebno njihov sistem racunanja spoljne temperature. A grejanje koje je radi celu noc, o tome Pirocanci mogu samo da sanjaju. Uzgred, Toplana se hvali najnizom cenom grejanja u Srbiji, sto jeste istina, ali zaboravljaju da kazu da u drugim opstinama, lokalna vlast subvencionise odredjeni procenat cene po kvadratu stambene povrsine, pa je racun nizi nego u Pirotu.
  Ubedljivo najgore javno preduzece u nasem gradu.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker