Zdravlje

Sutra počinje vakcinacija protiv gripa

Iz Centra za prevenciju Doma zdravlja Pirot obaveštavaju građane da sutra, 5. oktobra  počinje vakcinacija stanovništva protiv gripa. Pacijenti sa indikacijama bi trebalo da se jave i zakažu pregled kod lekara u ambulantama gde se leče: Pazar, Tigar, ambulanta pri bolnici, službi Kućne nege, dok će se u seoskim ambulantama imunizacija odvijati po ustaljenom rasporedu rada lekara. 

Vakcina se preporučuje osobama sa: hroničnim poremećajima plućne funkcije i kardiovaskularnog sistema; metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest); poremećajima rada bubrega; osobama sa oslabljenim imunitetom; osobama starijim od 65 godina; osobama smeštenim i zaposlenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite; zaposlenima i smeštenim u ustanovama koje obavlajaju zdrastvenu delatnost; osobama zaposlenim u javnim službama koje su u riziku.

Vakcina se preporučuje i deci starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje.

Iz Centra za prevenciju Doma zdravlja Pirot stanovništo, a posebno one koji pripadaju visoko rizičnim grupama, da se vakcinišu protiv gripa, jer je to u interesu očuvanja sopstvenog zdravlja ali I zdravlja cele porodice I kolektiva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker