Pirot - Mali Jerusalim

Sutra je Badnji dan – Porodica na okupu, posna trpeza i lomljenje česnice

Sutra je Badnji dan koji se tradicionalno obeležava unošenjem i paljenjem badnjaka, liturgijama u hramovima i porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred najradosniji hrišćanski praznik Božić – praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista. Badnji dan je poslednji dan četrdesetodnevnog posta koji predstavlja pročišćenje duha i tela.

Za badnji dan u kuću se unosi slama jer je to običaj još iz predhrišćanskog perioda i zato što se na taj način prinosi žrtva duhu Hrista koji je i rođen na slami. Badnjakom, odnosno božićnim drvetom se u kuću unosi sreća, zdravlje i napredak. Uz drvo, daruje se i žito da bi naredna godina bila plodna. Domaćice mese Česnicu, božićni hleb koji se tradicionalno priprema uoči Božića I nosi sa sobom bogatu simbolikui običaje  koji se razlikuju širom Srbije. Prema predanju, ime česnicca potiče od staroslovenske reči “čest”, što označava deo, jer se hleb tradicionalno “cepa” među ukućanima na Božić, kako bi svako dobio svoj deo.

Na Badnje veće okupljaju se svi članovi porodice. Badnja večera, iako posna, veoma je bogata. Obiluje jelom i pićem da bi i nova godina bila tako bogata i plodna. Nekim jelima se pridaje i magijsko značenje, zbog čega su obavezna na stolu. Na trpezi je obavezan pasulj, kiseo kupus, pita od oraha i riba. Da bi večera bila bogatija domaćice stavljaju na sto i suvo voće. U nekim delovima Srbije obavezan je i med koji se jede sa orasima, a onda se on posle Badnje večeri čuva u kući kao lek. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući. Od napitaka se služi kompot, a prema nekim običajima vino i rakija se ne ispija iz čaše do kraja.

Običaji za Badnje veće odnose se i na ponašanje ukućana pa tako za vreme jela ne ustaje niko, ukućani čekaju jedni druge, i tek kada svi završe sa obedom, ustaje se u isti mah, te je veoma važno da tokom ovog perioda porodica bude na okupu i složna.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker