Lokalna samouprava

Sutra je 1. maj. Uživajte na prelepim izletištima, ali ne ostavljajte smeće za sobom! ČUVAJMO PRIRODU!

Sutra će, na 1. maj, na hiljade izletnika pohrliti na neko od desetine izletišta u Parku prirode Stara planina, Specijalnom rezervatu prirode Jerma, Nišavi i drugim lokacijama. Iz Turističke organizacije Pirot uputili su tim povodom apel izletnicima, da uživaju u čarima prirode, ali da za sobom ne ostavljaju smeće, već da ga pokupe i izbace u kontejnere.

Izletišta u okolini Pirota uređenija su nego ikada, gotovo da nema popularnijeg mesta a da nije opremljeno mobilijarom, klupama sa senicima, mestima za roštilj, korpama za smeće i drugom turističkom infrastrukturom. Upravo zbog toga, ali pre svega zbog činjenice da je reč o predelima izuzetne lepote kakvim retko koji grad može da se pohvali, neophodno je voditi računa i ne ostavljati smeće za sobom.

Nadamo se da 2. maja scena, poput one sa donje fotografije, neće biti.

I MUP apeluje da se vodi računa prilikom roštiljanja, kako bi se izbegli požari!

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Milorad Spasojević apelovao je danas na građane, koji se odluče da praznik rada – Prvi maj proslave u nekim od izletišta u Srbiji, da prilikom pripreme hrane i paljenja vatre na otvorenom budu oprezni i da poštuju Zakon o zaštiti od požara.
„Ako naši sugrađani ipak imaju potrebu da lože vatru na otvorenom prostoru, to onda mora biti u posebno obeleženim i obezbeđenim prostorima. Potrebno je doneti i vodu sa kojom se može ugasiti eventualni početni požar, kao i gorenje na mestu gde je loženo“, istakao je Spasojević.
On je podsetio da je prema Zakonu o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, smeća na otvorenom prostoru i biljnih ostataka, a za kršenje tog propisa propisane su kazne od 10.000 do 50.000 dinara, dok su za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara.
Spasojević je istakao da će pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP dežurati na izletničkim mestima i da će građani moći da im se obrate za pomoć, ukoliko im bude potrebna.
Podsetio je da je izuzetno važno da se građani odgovorno ponašaju jer se požari na otvorenom prostoru veoma brzo šire i predstavljaju realnu opasnost po živote i zdravlje naših građana, a nanosi i velike materijalne štete.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker