Lokalna samouprava

Sukovsko jezero i drugi lokaliteti u rezervatu Jerma biće dostupniji ljubiteljima prirode

Udruženje Avanturistička mreža iz Sukova, početkom juna počelo je sa izvođenjem javnih radova pod nazivom „Održavanje i uređenje sportsko-rekreativne i turističke infrastrukture na širem prostoru reke Jerme i rezervata prirode Jerma“.

Javnim radovima je predviđeno održavanje i uređenje lokacija na kojima postoje potencijalni turistički motivi, kojima je potrebno obezbediti pristup i mesta za predah i odmor. Prva grupa radova izvodi se u završnom toku reke Jerme, u selu Sukovu. Sukovo se može svrstati u turistički atraktivna sela s obzirom na postojanje Sukovskog manastira, dobrog položaja i postojanje drugih atraktivnih lokaliteta.

Sukovski manastir po kome je selo nadaleko poznato, posećen je od strane turista iz Srbije i inostranstva. Javnim radovima, gradjankama i gradjanima Pirota i okoline, kao i turistima i izletnicima, biće pristupačniji i drugi zanimljivi lokaliteti u Sukovu, kao što su Sukovsko jezero ili stari hrast. Sve atraktivne lokacije u selu biće povezane pešačkom stazom, obeležene i prezentovane javnosti.

Sukovsko jezero – foto Igor Đorđević

Za početak radova pročišćene su i markirane staze do i oko Sukovskog jezera, a u narednom periodu u saradnji sa Turističkom organizacijom Pirota predstoji postavljanje putokaza, info tabli i mobilijara – stolova i klupa na obali jezera. Sukovsko jezero, iako nedovoljno istraženo ima potencijale za rekreaciju, porodični odmor, ribolov i druge avanturističke aktivnosti. Udruženje Avanturistička mreža u narednom periodu radiće na organizaciji avanturističkih i ekoloških aktivnosti.

 

Nastavak radova koji traju do kraja avgusta vršiće se uzvodno uz sam tok reke Jerme i obuhvatiće uredjenje odmarališta, pešačke i planinarske staze, vidikovce i vrhove na Vlaškoj planini u okolini sela Vlasi i do pećine Vetrena Dupka. Podršku u uredjenu i održavanju staza u SRP „Jerma“ pruža i JP Srbija Šume kao upravitelj zaštićenog prirodnog dobra. Na ovim stazama i lokalitetima od 14. do 18. avgusta 2019. godine održaće se drugi Avanturistički Outdoor festival Jerma koji će okupiti avanturiste i ekologe iz Srbije i regiona. U selu Vlasi, 17. avgusta 2019. u saradnji sa Zoranom Mojsilov biće organizovan i specijalan umetnički program koji do sada nije vidjen na ovim prostorima.

Sve aktivnosti održavanja i uredjenja sportsko-rekreativne i turističke infrastrukture koje udruženje Avanturistička mreža sprovodi na širem prostoru reke Jerme, realizuju se u sklopu programa „Javni radovi 2019“ koji je podržan i organizovan od strane Grada Pirota i Nacionalne službe za zapošljavanje, Filijala Pirot.

Putem ovog projekta angažovene su tri nezaposlene osobe sa evidencije NSZ u Pirotu.

Foto: Predrag Vujnović

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker