Lokalna samouprava

Sufinansiranje mera energetske sanacije stambenih zgrada – Izolovanje termičkog omotača i ugradnja mernih uređaja

Gradska uprava Pirot je obajvila  JAVNI POZIV za  izbor stambenih zajednica – kandidata za energetsku sanaciju stambenih i stambeno-poslovnih zgrada priključenih na sistem daljinskog grejanja na teritoriji Grada Pirota. Predmet konkursa je sufinansiranje mera energetske sanacije stambenih zgrada koje pre svega podrazumevaju izolovanje termičkog omotača i ugradnju mernih uređaja na sistemu daljinskohg grejanja, kalorimetara i delitelja toplote.  Poziv je otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Potecijalni korisnici konkursa koji Grad Pirot i Ministarstvo energetike sprovodi u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj  su stambene zajednice koje su priključene na sistem daljinskog grejanja.gradska toplana pirot

“Biraće se nekoliko stambenih zajednica iz našeg grada, pošto je ovo pilot projekat i samo 20 gradova u Srbiji učestvuje u ovom konkursu. Radi se tehnička dokumentacija isplatljivosti tih mera, svi  rezultati će biti predočeni članovima stambene zajednice i na njima je da odluče da li žele da idu dalje i ukoliko ne žele bez ikakavih konsekvenci i posledica one odustaju a benefit je što dobijaju tehničku dokumentaciju. Ukoliko odluče da idu dalje bira se izvođač radova, sprovode se radovi pri čemu će 50% biti učešće države a drugu polovinu će otplaćivati stanari u periodu koji će njima biti prezentovan” – keže gradski energetski menadžer, Bojan Ivković.

Očekuje se da samom ugradnom termoizolacije smanje računi za grejanje kao i da rata koju  bi stanari plaćali u narednom periodu kao svoj udeo u investiciji bude reda veličine te uštede. “Dobiće efikasnije grejanje, objekat koji je komforniji  za korišćenje, finansijski se ne opterećuju ili je to vrlo malo a u krajnjem slučaju i sama vrednost nekretnine raste. Benefit za celo društvo je smanjenje potrošnje energije što direktno utiče i na smanjenje zagađenja vazduha  odnosno unapređenje životne sredine” – kaže Ivković.

Najznačajniji kriterijum za izbor kandidata je kojeficijent potrošnje toplote iz evidencije Gradske toplane. Oni objekti koji imaju veću specifičnu potrošnju po kvadratnom metru su u lošijem stanju i troše veću količinu energije pa će samim tim dobiti više bodova a bodovaće se i procenat zainteresovanosti članova zajednice odnosno projekat sa više glasova članova zajednice dobiće više bodova.

Ivković kaže da interesovanje već postoji pa će  u narednom periodu biti organizovan  sastanak sa upravnicima zgrada kako bi im se prezentovali detalji o ptrojektu i mogućnostima koje stanari imaju.

 

Ovaj sadržaj je deo projekta Investicije po meri građana, u okviru Konkursa Grada Pirota za sufinansiranje medijskih projekata u 2023. godini

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker