Gradska hronika

Sudbina pirotskih konfekcionera rešavaće se i na najvišem nivou

Danas je u Pirotu boravio stečajni upravnik “AHA Mure” Stevo Radovanović, koji je nakon razgovora sa rukovodstvom pirotske kompanije izrazio optimizam po pitanju budućnosti pirotske fabrike, ali i slovenačke “AHA Mure” u Murskoj Soboti, iako je tamo, shodno slovenačkom zakonodavstvu, nakon proglašenja stečaja uručio otkaze svim zaposlenima u fabrici u Murskoj Soboti.

ACA_9310_resize

 Radovanović je najavio da se o sudbini pirotske fabrike razgovaralo i na najvišem nivou, tačnije na sastanku slovenačkog predsednika Boruta Pahora i premijera Srbije Aleksandra Vučića i da ga je srpsko Ministarstvo finansija obavestilo da već ima plan za pirotsku fabriku.

-U medjuvremenu sam ja, shodno slovenačkom zakonodavstvu svim zaposlenim u “AHA Muri” u Murskoj Soboti dao otkaze uz otkazni rok.  Svi partnerima smo poslali cirkularno pismo o namerama, obavestili smo ih da ćemo završiti preuzete obaveze i da radimo na tome da se produži proizvodnja i dalje. Pošto je “AHA Mura” vlasnik “AHA Mura Prvi maj” došao sam danas u Pirot kako bi se upoznao sa situacijom. Ja sam već kontaktiran od strane vašeg Ministarstva finansija, izložio im situaciju u Murskoj Soboti i dobio informaciju da vaša država želi i da čak već ima rešenje za pirotsku fabriku. Ja sam optimista jer su strateški partneri, konkretno “Boss” zainteresovani ne samo da se očuvaju postojeći ugovori, već i da se povećaju narudžbine i u Sloveniji i kod vas u Pirotu”, kazao je Radovanović.

Direktorka fabrike u Pirotu Miša Flegar kazala je da je u petak isplaćena trećina aprilske zarade i da se rukovodstvo fabrike bori da isplata bude koliko je to moguće redovnija.

-Od kako smo dobili vest o proglašenju stečaja rukovodstvo fabrike je neprestano aktivno kako bi se kroz saradnju sa ministarstvima i partnerima obezbedilo zadovoljavajuće rešenje kojim bi i radnici bili zadovoljni. Drago nam je da su državna rukovodstva i Srbije i Slovenije aktivno uključena u rešavanje ovog problema-kazala je Flegar.

Finansijski direktor pirotske konfencije Slaviša Svilarov kazao je da je fabrika u Pirotu u problemima, da je i prošle, a i ove godine posluje s gubitkom, a da situaciju dodatno otežava činjenica da vlasnica fabrike Mojca Lukančič nije ispoštovala ugovorene investicije što dodatno otežava poslovanje pirotske fabrike, koja zapošljava 1.300 radnika.

“Imamo akutan problem u poslovanju u našoj firmi iz dva razloga. Najpre, imali smo veliki broj mladih zapošljenih radnika, što nije bilo predvidjeno prvobitnim projektom. Sa druge strane imamo nedovoljan nivo investicija za šta najviše odgovornosti snosi vlasnica koja nije uspela da obezbedi sredstva za investiranje tako da imamo nesrazmeru, veliki broj radnika, a nedovoljan nivo investicija tako da redovna proizvodnja ne može da pokrije troškove”, kazao je Svilarov.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker