Lokalna samouprava

Subvencije HELP-a i Grada – vetar u leđa preduzetnicima

Program podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima u Pirotu, koga već deset godina uspešno realizuju HELP i Grad Pirot dao je vetar u leđa velikom broju preduzetnika, mnoge ohrabrio da uplove u “turbulentne” preduzetničke vode, a drugima pomogao da svoje male biznise podignu na viši nivo. Uglavnom je reč o porodičnim biznisima koji po prirodi stvari predstavljaju oblik biznisa koji najduže funkcioniše i najuspešnije se razija pa je i procenat preduzetnika koji opstaju od početka realizacije ovog programa, po podacima HELP-a, veoma visok. Zahvaljujući ovom programu, samo u poslednjem krugu deljenja subvencija, između ostalih, diplomirani ekonomista Aca Janačković unaprediće značajno i omasoviti svoje poljoprivredno gazdinstvo koje se pretežno bavi pčelarstvom, Slavica Tošić osnovala je firmu koja će se baviti pružanjem usluga profesionalnih upravnika zgrada, a Valentina Manić, inače diplomirani mašinski inženjer, značajno će unaprediti svoju, trenutno skromnu, proizvodnju kukuruza šećerca, za kojim vlada velika potražnja. 

Aca Janačković, diplomirani ekonomista iz Pirota, godinama bez posla, zahvaljujući pomoći nemačke organizacije HELP i Gradske uprave dobio je subvencije za nabavku preko 40 košnica pčela. To će mu omogućiti da nastavi porodičnu tradiciju u selu Rasnica, iz koga su njegovi preci i da obezbedi sebi izvor prihoda. 

-Dugo sam bez posla, obavio sam stručnu praksu, bio i volonter, a sada sam dobio donaciju od nemačke organizacije HELP za nabavku košnica. Inače, prošle i preprošle godine sam koristio sredstva za pomoć i podršku poljoprivrednoj proizvodnji tako da sam kupovao košnice i prethodnih godina. Ovom prilikom sam dobio 44 košnica i to će meni značiti u daljem radu, predstavljati vetar u leđa za dalje bavljenje pčelarstvom. Trenutno imam 17 aktivnih društva, a sa košnicama koje sam dobio, sukcesivno ću ih stavljati u funkciju u skladu sa prirodom samog pčelarstva, tako da se nadam da kroz nekoliko godina ova donacija dobije pun efekat-kazao je Janačković za Pirotske vesti.

Slavica Tošić, jedna od tri profesionalna upravnika zgrada u Pirotu, dobila je bespovratnu pomoć za opremanje svoje firme koja će se baviti organizovanjem profesionalnog upravljanja u stambenim zgradama.

-To je novo zanimanje, veoma aktuelno u zadnje vreme. Mi smo bili u obavezi da otvorimo firmu, što smo i učinili, a HELP nam je dao vetar u leđa i dao pomoć za opremanje kancelarija u kojima ćemo raditi. Posao se razvija, ljudi još uvek nisu dovoljno informisani o novom Zakonu koji se tiče ove oblasti, a naša će biti obaveza da taj Zakon sprovodimo u praksi kako bi se kvalitet življenja u našem gradu, u stambenim zgradama, podigao na veći nivo-kazala je Tošićeva.

Valentina Manić, diplomirani inženjer mašinstva kaže da se, sticajem okolnosti, zadnjih godina bavi proizvodnjom kukuruza šećerca. 

-Imamo nedostatak mehanizacije što nas je motivisalo da konkurišemo. Dobili smo mehanizaciju zahvaljujući Gradskim vlastima i organizaciji HELP. Posla ima i više nego što možemo da proizvedemo, ali ćemo osavremenjavanjem proizvodnje i povećanjem količine kukuruza šećerca ceo posao podići na viši nivo. Proizvodnja nam je u ataru sela Gnjilan, tamo nam je registrovano poljoprivredno domaćinstvo i tamo su nam njive na kojima proizvodimo ovu kulturu-kazala je Manićeva novinarima.

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker