Kultura

Studiji zaštite sela Gostuša prestižna nagrada Evropske unije

Brisel / Hag, 7 April 2016 – Evropska komisija i Evropa Nostra, pan-evropska mreža organizacija civilnog društva aktivnih u oblasti nasleđa, danas objavljuju dobitnike Nagrade Evropske unije i Evropa Nostre za nasleđe za 2016. godinu. Čak 28 laureata iz 16 zemalja prepoznato je po svojim vanrednim dostignućima u oblasti konzervacije, istraživanja, posvećene službe, edukacije, treninga i podizanja svesti o značaju kulturnog nasleđa. Nezavisni stručni žiri pregledao je 187 aplikacija iz 36 zemalja Evrope i odabrao 28 pobednika. Među pobednicima ove godine nalazi se i istraživački projekat iz Srbije, Studija zaštite sela Gostuša u opštini Pirot, rađena od strane arhitekata-konzervatora Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš! Timom arhitekata rukovodila je direktorka Zavoda Elena Vasić Petrović.

image

 

“Studija zaštite ugroženog narodnog graditeljstva u ovom malom, ali jedinstvenom selu, predstavlja dokaz da posao može da se obavi uz primenu visokih standarda zaštite, zahvaljujući čvrstoj posvećenosti i odlučnosti, uprkos ograničenim sredstvima. Istraživanje u svrhu konzervacije je bilo izrazito temeljito i sprovedeno je sa jasnim akcionim planom i vizijom”, napisao je član žirija o studiji zaštite sela Gostuša.

 

image

U okviru nagrađene studije zaštite sela Gostuša, stručnjaci niškog Zavoda sproveli su arhitektonska istraživanja na svakom objektu i napravili detaljnu i sveobuhvatnu dokumentaciju u vezi sa arhitektonskim i građevinskim tehnikama. Posebna vrednost studije je ubedljiv obrazovni fokus kroz aktivno angažovanje studenata oblasti koje se bave nasleđem. Uz to, koordinatori projekta su bili posvećeni pojašnjavanju značaja restauratorskih radova lokalnoj zajednici i imali nameru da uključe meštane u edukaciju u svim aspektima projekta. Samim tim, završetak studije i realizacija restauratorskih radova doprinela je podizanju entuzijazma i poboljšanju kvaliteta seoskog života.Projekat ima i izuzetan međunarodni značaj i već se pokazao kao primer dobre prakse koje su istraživači predstavili i na međunarodnim konferencijama. Zahvaljujući njihovoj istrajnosti selo Gostuša i njegovo prirodno okruženje postaju prepoznatljivi, kazala je Pirotskim vestima direktorka Vasić Petrović.

image

 

“Namera tima da nekadašnje javne zgrade privede novoj nameni kulturnih centara, koji će potencijalno pospešiti razvoj turizma u ovoj oblasti i doprineti revitalizaciji sela, predstavlja izuzetan aspekat ovog projekta”, istakao je žiri koji smatra da je aspekat zaštite narodnog graditeljstva očigledan, ali i da je studija nadmašila ovu materijalnu stranu i ima ulogu podizanja kulturnog identiteta područja obezbeđujući nove mogućnosti za društveni i ekonomski razvoj posebno u ovom regionu.

 

Projekti koje je žiri odabrao, a među kojima je ovaj iz Srbije, odlični su primeri kreativnosti, inovacije, održivog razvoja i društvene participacije u oblasti nasleđa u Evropi. Među inicijativama nagrađenim 2016. su i:

 

Obnova pešačke rute građene na strmim obroncima kanjona koja danas omogućava posetu ovoj prironoj lepoti (Španija); digitizacija gotovo 9 miliona životinjskih, biljnih i geoloških vrsta, širom Evrope i šire, koji je od neizmernog značaja za istraživače (Holandija); posvećenost zaposlenih nacionalnom muzeju kroz neplaćeni rad tokom 3 godine kako bi održali muzej otvorenim u teškim političkoj situaciji (Bosna i Hercegovina); projekat podizanja svesti koji ohrabruje građane da “usvoje” spomenik od kulturnog I istorijskog značaja u svojoj zajednici, brinu o njemu i stave ga u upotrebu (Finska). Po prvi put, nagrada se dodeljuje projektu sa Islanda: reabilitaciji i konzervaciji Francuske bolnice u Faskrudsfjorduru i pretvaranju iste u muzej. 

 

“Iskreno čestitam pobednicima i njihovim timovima na izvanrednom radu. Zahvaljujući njihovom talentu i posvećenosti brojna blaga kultrnog nasleđa Evrope se čuvaju i oživljavaju za današnje i buduće generacije. Njihovi projekti stvaraju svest da je kulturno nasleđe strateški resurs za evropsko društvo i ekonomiju. Kulturno nasleđe ujedinjuje ljude, stvara mostove između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Istovremeno, generiše ekonomski rast, promoviše održivi razvoj i podstiče društveno participaciju i inkluziju – koje su danas važnije nego ikada. Zbog toga podržavamo nagradu i druge projekte u oblasti nasleđa kroz program Kreativna Evropa i nastavićemo sa ovom vrstom podrške,” izjavio jeTibor Navračić, Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport. 

Posleđji put je ova prestižna nagrada dodeljena projektu iz tada Srbije i Crne Gore pre više od 10 godina, 2005. godine. 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker