Gradska hronika

Stotinu radnika fabrike SUKO traži zaostale plate

Oko stotinjak bivših radnika nekada veoma uspešne fabrike hemijskih proizvoda SUKO zatražilo je juče pomoć opštine Pirot, Upravnog okruga Pirot i sudskih organa kako bi se ovim radnicima isplatile zaostale zarade koje po radniku iznose preko milion dinara.

_DSC3313Predstavnik radnika Dejan Krstić kaže da je zaostalo oko osam zarada.

Dugovanja po radniku iznose od milion dinara pa naviše. S obzirom da je stečaj završen, da je fabrika opet na prodaju, mi znamo da od tog novca nećemo moći da se namirimo, ali mi i ne tražimo nemoguće, nego ono što je deo kupoprodajnog ugovora i da onaj ko je odgovoran što nam to nije isplaćeno snosi odgovornost. Agencija za privatizaciju je bila u obavezi da vrši kontrolu pošto smo mi bili praktično ogledna privatizacija, odnosno bili smo prva firma u ovom kraju koja je privatizovana. Vlasnik nam je odmah rekao da od tih naših potraživanja nema ništa, da možemo slobodno da ga tužimo.  Okupili smo se danas da zamolimo predsednika opštine, načenika okruga  i predsednika suda koji može pravno da nas uputi kako možemo da rešimo naše probleme. Niko od njih nije kriv niti je nadležan za te probleme, ali evo molimo ih da nam pomognu ako su u mogućnosti-kazao je Krstić._DSC3320

Po njegovim rečima, fabrika je u momentu privatizacija imala ugovorene značajne izvozne poslove.

-Mi smo ti koji smo fabriku stvarali, stavili je na čvrste noge, da bi je neko prodao za svega tri miliona dinara. Postoje sudske presude, koje su bile izvršne još prvog dana kada je vlasnik došao u fabriku, 2004. godine i evo tek je sad završen stečaj. To je fabrika koja je mogla da funkcioniše jer je u vreme kad je privatizovana imala ugovorene izvozne poslove za belorusko tržište-izjavio je Krstić.

Predstavnika radnika primio je danas predsednik Skupštine opštine Pirot Milan Popović.

-Primio sam radnike sa kojim smo imali jedan konstruktivan razgovor o tome kako da im pomognemo. Nažalost, malo toga mi možemo da učinimo jer je sve u nadležnosti suda a mi ne možemo da utičemo na rad sudskih organa. Realno, radnici  će teško moći da namire sva potraživanja, ali bi bilo dobro kada bi bar najveći deo potraživanja podmirili prodajom preostale imovine ove fabrike-kazao je za Pirotske vesti predsednik Popović.

milan popovic

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker