Biseri Stare planineReportaža

Stara planina – nacionalni park dinosaurija?

Na Staroj planini nalazi se jedinstveno nalazište fosila, kakvog nema u Evropi, ali i u svetu zbog čega srpski geolozi smatraju da Staru planinu treba proglasiti za srpski nacionalni park dinosaurusa, zaštititi, detaljno istražiti.

65660_10200588132585826_597130075_nNaučnu studiju pod nazivom “Fosilni tragovi starih dinosaurija u donjem trijasu Stare planine” čiji su autori geolozi prof. dr Aleksandar Grubić i Mihajlo Galečić, Zavod za zaštitu prirode Srbije publikovao je još 2001. godine, ali je ona malo poznata široj javnosti.

 U ovoj studiji autori su opisali nalaze fosilnih tragova nogu tekodontosaurusa koji su pronađeni u Gornjem Visoku na Staroj planini, a pretpostavlja se da su stari oko 250 miliona godina.

Kako se navodi u ovoj naučnoj studiji, prvi fosilni tragovi pronađeni su još osamdesetih godina prošloga veka.

Na gornjim površinama slojeva utvrđeni su mnogobrojni tragovi nogu sa otiscima dva, tri, četiri ili pet prstiju i prema tome nesumnjivo pripadaju tetrapodnim kičmenjacima. Na terenu je konstatovano da postoje tri vrste tragova i to sitni, dužine od dva do tri centimetara, srednji, od tri do šest centimetara i veliki kod kojih samo jedan prst može biti dugačak 10 centimetara i debeo dva centimetara”, piše u studiji.

“Bolje očuvani tragovi i njihov izgled upućuju na sigurno dvonožno kretanje životinja od nekih grupa Thecodontosaurusa, koji su živeli u donjem trijasu, a možda već i u permu. Nalazak fosilnih tragova Thecodonata u donjem trijasu Stare planine je jedinstven u ovom delu Evrope, a i u svetu.

1390566_10200140303110369_1657650350_nZbog toga se veoma ozbiljno nameće potreba da se ovo izuzetno fosilonosno područje proglasi za nacionalni park dinosaurija, zatim, da se otkriveni tragovi temeljno prouče i prikažu svetu. I na kraju, da se Stara planina sa svojim izuzetnim bio i geodiverzitetima zaštiti na odgovarajući način primeren svom navedenom izuzetno značajnom prirodnom sadržaju”, zaključuje se u studiji.

Interesantan je podatak da je pre nekoliko godina, takođe na Staroj planini, grupa naučnika sa niškog Prirodno-matematičkog fakulteta na čelu sa prof. dr Pavlom Premovićem, u okolini Zavojskog jezera pronašla dokaze da se na ovom području pre oko 210 miliona godina nalazilo toplo tropsko more. Na to upućuje pronalazak skamenjenog morskog mulja u kome su pronađeni fosili školjki, morskih glista drugih praistorijskih životinja.

Kako je Pirotskim vestima  izjavio planinarski vodič Planinarskog kluba “Vidlič” iz Pirota Dejan Ćirić, pirotski planinari neretko po bespućima jedne od najlepših planina u ovom delu Evropu nabasaju na fosilne ostatke.

Ima dosta ostataka koji ukazuju na davnu geološku prošlost. Ja nisam geolog, međutim, na mnogim mestima sam nailazio na kamenje koje ima otisak školjke, i to na predelima koji su ponekad i na preko 1.800 ili 1.900 metara nadmorske visine, što znači da je ovaj predeo nekada, sasvim sigurno, bio na dnu mora”, kaže Ćirić.

Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Lepo Aleksandre, ne mogu poreci da ste imali volju da ovo isto napisete i pre pet godina ali eto nikad nije kasno, cak i bez kvalifikovanih sagovornika. Nesto me drugo muci, kako vi kao novinar vidite ovo o cemu pisete u svetlu izgradnje skijalista, sankalista, hidroelktrana na vodotocima koji imaju samo mesec dana kakvog takvog protoka, hotela u kojima ce debeloprdi boraviti na vrhu planine a da ne potrose ni kaloriju dragocenog salceta…. afirmativno pisanje o Frankenstajn hotelu i projektima politickiblazenopocivseg g. Dinkica stoji u maloj nesrazmeri sa vasom ljubavlju prema prirodi koja se nekako probija iz pukog zanatskog objavljivanja vesti. Samo da ovo sve nekoga zainteresuje ….

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker