Gradska hronika

Staparski ćilim po ugledu na pirotski

STAPAR – Posle nedavnog potpisivanja sporazuma između Sombora i Pirota uz podršku ambasade Australije u Srbiji i NALED-a u Staparu je počela realizacija projekta obuke žena da tkaju poznati Staparski ćilim po ugledu na Pirotski.

Nekada je svaka dobrostojeća kuća u Staparu imala po nekoliko ćilima, a danas ih je najviše u domu Svetislavke Katanić, koja ih je tkala za svoju porodicu. U izjavi za RTV ona je rekla da je sačuvala četiri koja je tkala za svoju svadbu i po četiri za svoje dve ćerke.

pirot-cilimi-tkanje-1365427073-293441

Bez obzira da li je ćilim“na vence“ ili „na kutije“, za jedan je trebalo i do mesec dana tkanja kaže Smiljka Stajšić, koja će voditi obuku u projektu ambasade Australije i NALED-a.

“Kod tkanja je najteže pratiti redove za šare, jer se sve radi ručno na razboju, mora se pratiti svaki red, ostalo nije problem”, kaže Smiljka.

Mila Katić je do sada tkala samo ponjavice, a sada želi da nauči i tkanje ćilima.

“Mislim da će ići po planu, jer imamo dobru učiteljicu“, kaže Mila.

Profesor istorije Rastko Stokanov, kaže da tkanje staparskog ćilima vuče korene još iz vremena naseljavanja u ove krajeve posle Mohačke bitke i da je razlika između Staparskog i Pirotskog samo u motivima.

Snežana Aperlić, predsednica udruženja žena „Staparke“ kaže za RTV da je cilj ovog projekta da se vrati materijalna vrednost ćilimu koji je obezvređen i da se mladi nauče radu na razboju i čuvanjuz tradicije.

Gradonačelnik Sombora Saša Todorović, istakao je da je lokalnu samoupravu značajno da se žene uključe u ovj projekat, jer će on pokazati da se i tradicionaolnim načinom rada može ostvariti profit.

Izvor RTV
Foto A.Ć

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker