Gradska hronika

Stanković:Na Deponiju dovezeno preko 105.000 tona komunalnog otpada

Direktor JKP “Regionalna sanitarna deponija” Zoran Stanković, na današnjoj konferenciji za novinare kazao je da je na deponiju od početka rada 2. januara 2013. godine dovezeno preko 105.000 tona komunalnog neopasnog otpada, a samo u poslednjih devet meseci iz svih opština okruga dovezeno je preko 28.000 tona otpada. Ovo preduzeće je uspešno realizovalo i finansijski plan poslovanja sa više od 100 miliona dinara oporezovane dobiti, a u narednom periodu počinje i sa realizacijom veoma važnog projekta koji će značiti novu fazu u razvoju Deponije-izgradnju postrojenja za separaciju otpada, čime će ova deponija postati još savremenija i poslovati još uspešnije.

deponija_3

Kako je novinarima kazao direktor Stanković, Deponija je ostvarila i više od 100 miliona oporezovane dobiti, što dovoljno govori o tome kako ovo preduzeće veoma uspešno posluje. Pozitivan trend u poslovanju po rečima direktora Stankovića, nastavlja se i u ovoj godini pa je tako od početka godine ostvareno preko 42 miliona dinara prihoda, uz značajno smanjenje troškova.

-Podaci sa kojima želimo da upoznamo javnost bili bi još pozitivniji da je realizovan I investicioni plan koji se tiče izgradnje postrojenja za sekundarnu separaciju koji bi količinu deponovanog materijala umanjio za oko 50 %, kaže Stanković, ali uprkos sprovedenim javnim nabavkama ovaj ambiciozni plan još uvek nije sproveden u delo. U JKP Regionalna sanitarna deponija očekuju uskoro I početak realizacije ovog projekta, odnosno početak izgradnje sistema za sekundarnu separaciju, koji će dati jednu potpuno novu dimenziju upravljanju otpadom u Pirotu, ali i u Srbiji, s obzirom da smo i dalje lideri u upravljanju otpadom na teritoriji naše zemlje. Smatram da preduzeće funkcioniše normalno a i da su rezultati adekvatni onome što smo predočili. Očekujem da se svi činioci koji su zaduženi za rukovođenje preduzećem uključe da daju pun doprinos kako bi do kraja godine imali još bolje rezultate-kazao je Stanković i dodao da je u skladu sa Zakonom, angažovana i nezavisna revizorska kuća “Fin revizija”, koja je uradila finansijski izveštaj o poslovanju preduzeća.

deponija_2

-U izveštaju se navodi da je poslovanje Deponije apsolutno u skladu sa računovodstvenom praksom i važećim propisima. Jedina zamerka odnosi se na to što opština Pirot još uvek nije izvršila prenos ili ustupanje nepokretnosti, konkretno samih parcela i zgrada, na osnovano preduzeće, kako bismo mi mogli sve svoje investicione projekte, kada ih završimo upišemo kao novostvorenu vrednost preduzeća. Smatram da će i ovaj problem u bliskoj budućnosti biti rešen-kaže Stanković.

Inženjer Nenad Đorđević, kazao je da je ovo preduzeće uveliko radi i na pribavljanju specijalne IPPS dozvolu, koja se odnosi na integrisan pristup kontroli zagađivanja, odnosno svođenje na minimum, smanjenje i potrošnje sirovina i energije, smanjenje i sprečavanje emisije štetnih materija u zemlju, vazduh i vodu.

deponija_1

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljene su i aktivnosti Samostalnog sindikata ovog preduzeća. Kako kaže predsednik ovog sindikata Boban Vojinović, radnici zaposleni na Deponiji, dele sudbinu svih zaposlenih u javnom sektoru,ali sa dodatnim problemima koji se tiču nepostojanja saradnje sa Upravnim odborom.
JKP Regionalna sanitarna deponija trenutno upošljava 16 radnika.

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Bez ovog Vojinovica nistase ne desava.Pitam se kako ga uvek u dome u firmama gde nista ne mora da radi? Za direktora necemo da komentarisemo cokvek ima najduzi studentski staz u istoriji Pirota

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker