Gradska hronika

Stala “AHA Mura Prvi maj”

Oko 700 radnika prve smene kompanije “AHA Mura Prvi maj” obustavilo je u potpunosti danas proizvodnju i okupilo se ispred zgrade opštine Pirot gde im se u ime opštine Pirot obratio zamenik predsednika Skupštine opštine Pirot Aleksandar Z. Ćirić,

ACA_0326_resize

Radnici fabrike su se na ovakav korak odlučili, po rečima poverenika ASNS sindikata u ovoj farbici Vladice Marinkovića, spontano, nezadovoljni činjenicom da im nisu isplaćene dve trećine aprilske, zarade, za 2014. godinu nisu uplaćivani doprinosi, a nakon proglašenja stečaja u kompaniji “AHA Mura” u Sloveniji, koja je vlasnik pirotske fabrike, postala je neizvesna sudbina i fabrike u Pirotu, koja zapošljava 1.300 radnika.

-Radnici su nezadovoljni jer im niko ništa ne govori o tome šta će biti sa fabrikom. U ponedeljak su direktorka i finansijski direktor bili na sastanku u Beogradu, ali mi nemamo nikakve informacije šta se dogovaralo. Radnici očekuju da im se obrati predsednik opštine kako neko ko je učestvovao u kupoprodaji fabrike kako bi nam on eventualno pojasnio situaciju. Sindikat stoji iza radnika-kazao je Marinković.

Radnicima se u ime opštine,  s obzirom da je predsednik Vasić na službenom putu van Pirota, obratio zamenik predsednika Skupštine opštine Pirot Aleksandar Z. Ćirić.

ACA_0354_resize

On je naglasio da opština ima malo sredstava na raspolaganju kada je o rešavanju sudbine fabrike reč, ali da će se već u petak održati sastanak u Beogradu sa nadležnim ministarstvima.

-Apelujemo ovim putem na državu da se uključi u rešavanje problema jer samo zajednoičkim angažovanjem  države, opštine i uz neophodno razumevanje od strane samih  radnika, može se doći do prihvatljivog rešenja. Država sigurno neće biti na gubitku jer može da naplati garancije koje su Slovenci dali prilikom kupovine fabrike. Međutim, apelujemo na državu da to ne čini, jer bi to radnike sasvim sigurno ostavilo bez posla. Apelovali smo i na radnike da ne prekidaju proizvodnju, već da nastave da rade, jer bi to bio dobar signal, kako postojećim, tako i budućim partnerima fabrike-izjavio je Ćirić.

Jedna od radnica Gordana Pavlov kazala je da radnici imaju utisak da opština nema dovoljno sluha za probleme sa kojima se radnici susreću. Pavlova kaže da su trenutno najugroženiji mladi radnici koji primaju najmanje plate.

-Tražimo da izađe predsednik opštine koji je u svojoj predizbornoj kampanji nastupio sa činjenicom da je uspešno privatizovao fabriku i da nam objasni celu situaciju. Trenutno su najugroženiji mladi radnici koji primaju od osam do 10 hiljada dinara platu. Mi stariji sa većim radnim stažom smo u boljoj poziciji i primamo od 25.000 do 30.000 dinara, ako uspemo da ispunimo normu, koja je znatno povećana-kazala je Pavlova novinarima.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker