Gradska hronika

Srednjoškolci za srednjoškolce

UNSS (Unija srednjokolaca Srbije) je nacionalna nevladina omladinska organizacija nastala 2003. godine sa ciljem predstavljanja srednjokolaca, svih njihovih pitanja i tema kojima se do tada niko nije dovoljno bavio.

image

Danas je UNSS jedina organizacija koju čine upravo srednjoškolci. UNSS srednjoškolcima pruža mogućnost da se informišu, edukuju i afirmišu, razvijajući se u različitim pravcima kroz saradnju sa svojim vršnjacima i angažovanjem na različitim projektima. UNSS je punopravna članica Evropske unije srednjoškolaca (OBESSU)
,,Srednjoškolci za srednjoškolce“ (SZS) je projekat koji Unija srednjoskolaca Srbije sprovodi na nacionalnom nivou. Cilj ovog projekta je da srednjoškolci steknu nova iskustva i prošire svoje vidike. Projekat se sastoji iz dva dela. Prvi deo projekta  podrazumeva da srednjoškolci jedan petak u godini (ove godine je to 22. april) rade u kompaniji/preduzeću. Poslodavci koji žele da podrže ovaj projekat angažovanjem srednjoškolaca vrše donaciju Prvom srednjoškolskom fondu. Drugi deo projekta podrazumeva prijavljivanje đačkih parlamenata srednjih škola na konkurse koje raspiše UNSS. Naime, učenici srednjih škola pišu projekte koje žele da sprovedu u svojoj školi,  sa njima konkuršu, nakon sagledavanja dostavljenih predloga vrši se odabir i određeni broj projekata se finansira iz Fonda .
Sprovođenje ovog projekta ima dugu tradiciju u nekim od zemalja Evrope (Švedska, Norveška, Danska, Finska, Nemačka, Italija, Holandija…) pod imenom ,,Social day“, a sve je počelo 1962. godine u Švedskoj. U našoj državi će ovaj projekat biti sproveden po šesti put. Imamo podršku Ministarstva omladine i sporta.
Pirot ima 51 mesto ove godine, zahvaljujuci UNSS timu za Pirot. U susret ovom projektu odazvale su se Ekonomska škola, Gimnazija I Tehnička škola u Pirotu.
Preduzeća I ugostiteljske radnje koje su podržale ovaj projekat u Pirotu  su:  Ana Lux Hotel, poslastičarnica Rekord, Dom kulture Pirot, pekare Jasmin i Etno hleb, cvećara Anđeo, Parfimerija Golden Shine, Butik  Edi, Kafići Trač, Euforija, Red +, Freska, Frends, Rojal, Baš Čelik, Haustor, Kutak, Kristal, Odeon, Monca, picerija Zmaj, kafane Lovac 5, Složna braća, Varoš I Izgubljeno  jagnje, prodavnica zdrave hrane Čarobna oaza, prodavnica odeće Alexa stil I prodavnica nameštaja Nesaž.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker