Ostale vesti

Srbija ujedinjuje organizatore akcije ”Besmrtni puk” iz 40 zemalja sveta

Ruski dom u Beogradu okupio je pod svojim krovom više od 100 koordinatora povorke “Besmrtnog puka” iz 40 zemalja sveta na Međunarodnom forumu „Sećanje na pobednike”, koji je održan 3. i 4. novembra. Srbija ima poseban odnos prema akciji očuvanja sećanja na poginule pretke u ratovima XX. veka, jer Rusi i Srbi su u tim ratovima pretrpeli ogromne gubitke. Na inicijativu srpskih vlasti, pre 2 godine, narodna akcija Besmrtnog puka postala je državna manifestacija, koja se održava svake godine 9. maja. Forum mije organizovao Sveruski javni građansko-patriotski pokret „Besmrtni puk Rusije“, uz podršku Rossotrudničestva (Ruske saradnje), Rosmolodeži (Ruske omladine) i Fonda javne diplomatije koji nosi ime A.M.Gorčakova.

Učesnicima foruma obratio se ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, koji je govorio o primerima revizionizma sa kojima se mora suočiti. Na primer, o tome kako UN pokušavaju da blokiraju rezoluciju o borbi protiv neonacizma. Dodaje: „Besmrtni puk“ je pokret odozdo, ne baš po nalogu šefova i činovnika, već nešto što dolazi odozdo i iz srca, pa je verovatno najjači“.Na otvaranju foruma bili su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin i direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov. Oni su podsetili na jedinstvo sudbine sovjetskih i srpskih vojnika tokom Drugog svetskog rata, na značaj proučavanja i očuvanja istorije i na potrebu konsolidacije snaga kako bi se sprečilo njeno prepisivanje.

“Sećanje na pobednike nije samo sećanje na vreme u kome su živeli, pa čak i ne samo na pobede koje su izvojevali. Sećanje na pobednike je sećanje na vrednosti, vodeći se kojima su pobedili. Sećanje na pobednike je nastavak borbe za iste vrednosti, sa kojima su pobedili. Samo zbog toga nam danas ne daju da se sećamo i pokušavaju da prepišu istoriju“, rekao je Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

Ovom forumu je učestvovao koordinator Besmrtnog puka Pirot Milan Stojanović koji u svom komentaru dodaje da je bitno da u danima kada se pokušava prekrojiti istorija govorimo o herojskim delima naših predaka koji su vredni sećanja,i da ta sećanja prenesemo pokoljenjima koja dolaze kako bi sačuvali mir i slobodu koju su nam darivali naši pretci.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker