Lokalna samouprava

NALED: Srbija napredovala na Doing business listi

Beograd, 24. oktobar 2019. – Reforme Ministarstva privrede u oblasti zaštite manjinskih akcionara i rešavanja stečaja, kao i rad Ministarstva građevinarstva na daljem unapređenju sistema građevinskih dozvola, pogurali su Srbiju do 44. pozicije na novoj Doing Business listi, što predstavlja skok od četiri mesta u odnosu na prethodnu godinu, rečeno je na IV godišnjoj konferenciji “Doing Business 2020” u Beogradu.
Zahvaljujući izmenama Zakona o privrednim društvima, na kojima su sarađivali Ministarstvo privrede i NALED, data su veća prava manjinskim akcionarima u upravljanju kompanijama i podignuta transparentnost u poslovima rukovodstva gde postoji potencijalni lični interes direktora. Zbog toga je u ovoj kategoriji ostvaren najveći pomak, od 46 mesta (sa 83. na 37.). Svetska banka priznala je i izmene Zakona o stečaju, kojima je između ostalog dato pravo svim poveriocima da učestvuju u izboru stečajnog upravnika i od upravnika dobijaju sve informacije o postupku stečaja, te je ostvaren skok za osam mesta (sa 49. na 41.).
Među deset indikatora koje Svetska banka ocenjuje, neprikosnoveno prvo mesto i dalje drži izdavanje građevinskih dozvola, sistemska reforma koja kontinuirano pomera Srbiju ka vrhu liste. Najveće unapređenje postignuto je kroz Zakon o republičkim administrativnim taksama, čijim je izmenama gotovo prepolovljena taksa za dobijanje lokacijskih uslova. Zbog toga je Srbija napredovala još dva mesta i novim plasmanom ostvarila najbolji rezultat u regionu i ujedno najbolji rezultat ikada postignut u ovoj kategoriji.
Za bolju poziciju Srbije, zaslužno je i pomeranje od 10 mesta u oblasti dobijanja priključka na elektromrežu (sa 104. na 94.). S druge strane, u  kategoriji pokretanja poslovanja zabeležen je najslabiji rezultat (pad sa 40. na 73.) što je posledica uvođenja nove administrativne procedure za prijavu stvarnih vlasnika preduzeća u svrhu sprečavanja pranja novca, za šta je NALED ukazao da taj postupak ne treba razdvajati od postupka registracije firme.

Gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić prisustvovao je
danas ovom događaju i ovu priliku iskoristio da se susretne i razgovara sa mnogobrojnim značajnim zvanicama, ministrima i članovima diplomatskog kora. Gradonačelnik Vasić je ujedno i potpredsednik UO Naled-a.

Više od 300 uglednih zvanica iz državnih institucija, privrede, međunarodnih organizacija i diplomatskog kora učestvovalo je na skupu, koji je su otvorili potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Zajedničke grupe za Doing Business Zorana Mihajlović, Nj.E. Britanska ambasadorka u Srbiji Sian MacLeod, regionalni menadžer za centralnu i jugoistočnu Evropu IFC-a, Thomas Lubeck i predsednik Nadzornog odbora NALED-a Vladislav Cvetković.

Od zemalja u regionu, ispred Srbije prednjače samo Severna Makedonija i Slovenija
Na novoj Doing business listi, od Srbije su među ekonomijama regiona jedino uspešnije Severna Makedonija (17) i Slovenija (37), dok su iza ostale BiH (90), Albanija (82), Kosovo* (57), Hrvatska (51) i Crna Gora (50). Osim Srbije, napredak su ostvarile Hrvatska, skokom za sedam mesta (sa 58. na 51.) i Slovenija za tri (sa 40. na 37.). Pad su zabeležile Albanija za 19 mesta (sa 63. na 82.), Kosovo* (sa 44. na 57.), Severna Makedonija (sa 10. na 17.), BiH (sa 89. na 90.). Crna Gora je zadržala isto mesto (50)

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker