Foto vestLjudi velikog srcaReportaža

Srbija dala lekciju iz humanosti

U Dimitrovgradu svakoga dana, iz susedne Bugarske u Srbiju uđe od 100 do 200 migranata, iz Avganistana, Sirije, Iraka i drugim zemljama u kojima se vode ratni sukobi.

ACA_8091_resize

Zbog toga je u Dimitrovgradu otvoren i Prihvatni centar, privremenog karaktera, u kome migranti dobijaju mogućnost da prespavaju na suvom, u krevetu, umesto da se smrzavaju po staroplaninskim bespućima.

ACA_8101_resize

Osim kreveta i postelja, u ovom centru migrantima se pruža i lekarska pomoć, a po rečima nadležnih, pre nekoliko dana se jedna žena i porodila i dobila prinovu upravo u Dimitrovgradu.

ACA_8104_resize

Migranti imaju samo reči hvale za tretman na koji su naišli u Srbiji i kažu da se jedino u Srbiji oni tretiraju kao ljudi, i da osim policije i lekara, pomoć neretko pružaju i meštani.

ACA_8094_resize

Samuel Al Safi, Avganistanac, kaže za Pirotske vesti da je na putu već 16 dana.

-Pobegli smo od rata, od užasa koji smo godinama svakodnevno gledali. Želimo samo da živimo kao normalni ljudi, da imamo normalne živote. Zbog toga smo i pokupili sve što smo imali i napustili domovinu. Srbi su predobri ljudi. Zaista nemamo reči. Svi nam pomažu, za razliku od drugih zemalja-kaže Al Safi.

ACA_8079_resize

Pogledajte i fotografije koje smo zabeležili u Dimitrovgradu u Prihvatnom centru u kome se migranti zadrže par dana, pre nego što nastave put ka zemljama Zapadne Evrope.

ACA_8082_resize

ACA_8097_resize

ACA_8061_resize

 

 

ACA_8068_resize

 

 

ACA_8085_resize

fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker