Gradska hronika

Sprečiti skidanje kamenih krovova u Gostuši

Direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša Elena Vasić Petrović izjavila je na sastanku sa predstavnicima opštine Pirot da treba što pre zaustaviti skidanje kamenih krovova u Gostuši i postavljanje crepa, jer su upravo kamene ploča na krovovima ono što razlikuje Gostušu od ostalih sela i zbog čega se Gostuša i naziva Kamenim selom.

_DSC2559Direktorka Vasić-Petrović kazala je da je neophodno da se u rešavanje ovog problema uključe sve zainteresovane strane.

Neophodno je da se uključe sve zainteresovane strane, od državnih organa čiji smo u ovom slučaju mi predstavnici što se tiče nepokretnih dobara, do lokalne samouprave, zajednice i lokalnog stanovništva naravno. Iz opštine nam je prevashodno potrebna podrška Turističke organizacije Pirot, zatim Uprave za planiranje i izgradnju odnosno Direkcije i svih onih koji se bave izdavanjem uslova i saglasnosti za izgradnju i rekonstrukciju objekata. Neophodno je da se svima koji u selu rade bilo kakve intervencije stavi na znanje da će celina koja obuhvata selo Gostušu biti stavljena pod zaštitu i da neće biti moguće raditi bilo koje intervencije bez saglasnosti Zavoda. U poslednjih pet godina je trend da se kameni krovovi menjaju i stavlja crep, a to je osnovna i glavna karakteristika sela, pokrivanje kamenim pločama i arhitektura koja se zasniva pre svega na upotrebi kamena kao osnovnog građevinskog materijala-kazala je Vasićeva  na sastanku na kome je predstavnike opštine Pirot, Turističke organizacije Pirot i Katastra upoznala sa projektom zaštite sela, odnosno nastojanjima Zavoda da se Gostuša proglasi zaštićenom kulturno-istorijskom celinom što će omogućiti još bolju popularizaciju sela, ali i otvoriti nove mogućnosti za razvoj sela.

_DSC2548Sastanku je prisustvovao i zamenik predsednika skupštine opštine Pirot Aleksandar Z.Ćirić koji je kazao da će opština Pirot pružiti svu neophodnu pomoć stručnjacima Zavoda za zaštitu spomenika kulture kako bi se Kameno selo sačuvalo za buduća pokolenja i predstavljalo pravi biser turističke ponude pirotskog kraja.

U potpunosti smo svesni značaja koje ovo selo ima i podržavamo napore Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se selo zaštiti i sačuva svoju autentičnu arhitekturu. Opština je već izdvojila određena sredstva za obnovu seoske crkve, za čiju su obnovu novac prikupljali i sami meštani-kazao je Ćirić.

_DSC2939Predstavnik Turističke organizacije Pirot Dragan Jovanović kaže da će zaštita sela doprineti da Stara planina ima bolju turističku ponudu.
-Gostuša raspolaže sa pet kategorisanih turističkih domaćinstava i dvadesetak ležajeva. Svima koji nameravaju da se bave seoskim turizmom u Gostuši sugerisaćemo da objekte obnavljaju isključivo u duhu tradicionalne arhitekture koja upravo ovo selo čini sve privlačnijom destinacijom za domaće ali i strane turiste koji u sve većem broju posećuju Kameno selo-kazao je Jovanović.

 

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

5 Comments

  1. Sve pohvale za inicijitavu ZZSK iz Niša. Mnoga naselja, sela pa i gradovi u svetu su proglašena za spomenike kulture, zaštićena područja ili posebnog značaja. Na tom putu, postoje i nalaziće se na mnoge
    probleme,.Počev od zakonskih, urbanističkih,infrastukturnih, razvojnih, finansijskih, dobre volje i dobrih namere, podrške svih struktura.. i.. ma mnogo toga. Ali, najveći problem će biti nepremostivi. pronaći osobu, majstora, koji danas zna da sanira i izradi krov od kamenih ploča..

  2. U selu jos uvek zive dve osobe koje znaju kako se krovovi pokrivaju kamenim plocama, cak smo uspeli i da napravimo video zapis sanacije krova na licu mesta tokom boravka ekipe na terenu…verujem da svako selo ima ljude koji znaju stare zanate i poseduju graditeljske vestine, treba samo da ih prenesu na mladje narastaje…:)

    1. Srdjan je u pravu! Medjutim, kada smo mi menjali krov na plevnji nismo znali cak ni gde ploce da nabavimo a kamo li gde majstora da trazimo. Tako je nasa plevnja dobila neprirodan crveni crep. Ne pricam o Gostusi vec o drugom selu iz pirotskog kraja ali su to problemi koji realno postoje na terenu.
      Mozda je zbog toga dobro da prvo organizujete radionice u kojima ce ti majstori direktno da prenesu znanje drugim, mladjim majstorima, a tek onda da stavljate selo pod zastitu. U protivnom ce krovovi da prokisnjavaju a onda i objekti da se urusavaju.

  3. Svaka cast za Opstinu i Zavod. Konkretne stvari se danas cene, a ne samo prica kako je turizam nas potencijal. Bravo i velika podrska i Opstini i Zavodu.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker