Pirot dobio tri licencirana planinarska vodiča

Podelite

Tri iskusna planinara Planinarskog kluba “Vidlič” iz Pirota dobili su licence za planinarske vodiče. Da bi dobili ove licence pirotski planinari su prošli   opsežnu obuku i polagali testova brojne testove.

Licence im omogućavaju da vode organizovane planinarske grupe do nadmorske visine od 3.000 metara u letnjim uslovima, na teritoriji cele Evrope.stara planina

Licence su dobili planinari Robert Ilić, Vladimir Kostić i Milan Bošković, a Vladimir Kostić je od strane izuzetno zahtevnih instruktora među kojima je bilo i osvajača najvišeg vrha na svetu Mont Everesta, proglašen  najboljim kadetom na ovogodišnjem polaganju za dobijanje licenci za planinarske vodiče.

-Prošli smo dve obuke i polaganja veoma zahtevnih praktičnih testova, u Sopotnici i Prijepolju. Celokupna obuka odvijala se pod nadzorom kontrolora EU tako da je ovaj kurs zaista izuzetno zahtevan i ozbiljan pa su i licence cenjene i veoma bitne i za naš grad, ali i za Planinarski klub “Vidlič”, čiji smo članovi. Vežbali smo veliki broj zahtevnih disciplina poput spuštanja niz stene, pružanje prve pomoći i mnoge druge-kaže Robert Ilić za Pirotske vesti. DSC_5251

Osim Stare planine, pirotski vodiči odlično poznaju i planine u susednoj Bugarskoj, Grčkoj, Italiji, kao i ostale srpske planine. Planinari su na obuke i kurseve išli uz finansijsku pomoć Sportskog centra Pirot i opštine Pirot.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1