Ljudi velikog srca

Spomen ploča dobrotvoru iz Libana

Danas je u dvorištvu Predškolske ustanove “Ćika Jova Zmaj” svečano otkrivena ploča u znak zahvalnosti velikom dobrotvoru iz Libana dr Gasanu Kansuu, koji je u doba najveće krize i nemaštine donirao novac za izgradnju jaslica u okviru ove predškolske ustanove, ali i obezbeđivao velike količine energenata za grejanje pirotskih vrtića.

ACA_5015_resize

Direktor Predškolske ustanove Miloš Todosijević kazao je da će ima dr Gasana Kansua biti večno upamćeno jer je pružio ogromnu pomoć Predškolskoj ustanovi i pirotskim mališanima.

-Dr Kansu je veliki prijatelj naše ustanove i Pirota uopšte. Zahvaljujući njemu smo dobili objekat, a dugo godina i besplatne energente koji su nam jako značili u vreme sankcija i velike nestašice. Došlo je vreme da mu se na skroman način zahvalimo, nažalost posthumno. Odlukom Upravnog odbora naše ustanove, odlučili smo da spomen-ploču postavimo baš na objektu koji je izgrađen upravo zahvaljujući njegovoj nesebičnoj pomoći-kazao je direktor Todosijević.

Bivši direktor Predškolske ustanove, koji je sarađivao sa dr Kansuom Nikola Božić kazao je da je dr Gasan, koji je u Srbiji diplomirao na tri fakulteta i doktorirao, učinio mnogo za naš grad.

-Pomogao nam je onda kada nam je najteže, u vreme sankcija kada nije bilo energenata. Pirot je tada bio jedan od retkih gradova u Srbiji u kome vrtići nisu imali nikakvih problema sa grejanjem, upravo zahvaljujući dr Kansuu koji je obezbeđivao velike količine energenata za grejanje. Čak smo slali energente vrtićima u Babušnici i Beloj Palanci. Dr Gasan Kansu je odlično sarađivao sa pirotskom privredom, tačnije sa kompanijama “Suko” i “Beohem”, tako da je često boravio u Pirotu. Jednom prilikom sam mu se požalio, kao direktor Predškolske ustanove, da imamo problema jer nemamo prostora za jaslice. Čim je to čuo odmah se ponudio da pomogne i zbog toga mu dugujemo ogromnu zahvalnost-kazao je Božić.

ACA_5038_resize

Povodom otkrivanja spomen-ploče, mališani iz “Ćika Jove Zmaja” priredili su i prigodan kulturno-umetnički program.

Dr Gasan Kansu je zbog svoj dobročinstva postao prvi stranac koji je proglašen počasnim građaninom Pirota.

tekst i foto A.Ć.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker