Gradska hronika

Solarna elektrana u Tehničkoj školi puštena u rad

U Tehničkoj školi u Pirotu danas je svečano puštena u rad mini-solarna elektrana snage 4.5 kilovata koja je izgrađena parama EU u okviru Programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, zajedno sa partnerskom opštinom Čiprovci iz Bugarske._DSC9478_resize

Izgradnju elektrane finansirala je EU preko Programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, a vrednost ove investicije je 30.000 evra.

Elektranu su svečano pustili u rad predsednik opštine Pirot Vladan Vasić i načelnik Pirotskog okruga Aleksandar S. Ćirić.

-Tehnička škola je odličan primer svim školama da ne treba da se isključivo oslanjaju na budžet opštine Pirot već da nastoje da novac za investicije obezbede i iz fondova EU, državnih fondova i od ministarstava. Ova škola je u prethodnom periodu na taj način poboljšala svoju energetsku efikasnost zamenom kompletne stolarije, a izgrađene su i nove učionice i radionice-kazao je Vasić._DSC9446_resize

Po rečima profesora Ljubomira Minkovića, koordinatora projekta, na ovaj način će mesečno moći da se uštedi od 500 do 600 kilovata struje, što nije beznačajno.

-Učenici će moći u praksi da vide kako izgleda kompletan proces pretvaranja sunčeve energije preko panela na krovu škole u električnu energiju-kazao je Minković.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker