Politika

SNS:Uspostaviti kontrolu povrtarskih proizvoda na pijaci

Diplomirani agronom Mimica Kostić Đorđević, član Saveta za poljoprivredu Srpske napredne stranke kazala je danas na konferenciji za štampu u pirotskom SNS-u  da je ovaj Savet, uz saradnju sa Poljoprivrednom stručnom službom, pirotskim povrtarima i JP “Komunalac” iz Pirota, napravio projekat čija je suština da se uspostavi sistem kontrole povrtarskih proizvoda koji se prodaju na pijaci u Pirotu s obzirom da proizvođači, često i iz neznanja nekontrolisano upotrebljavaju razne pesticide i hemikalije čime se ugrožava zdravlje stanovništva.Po rečima Đorđevićeve, tezge na kojima se budu prodavali kontrolisani zdravi proizvodi, biće vidno obeležene a “Komunalac” će povrtarima koji budu uključeni u ovaj program obezbediti besplatne tezge.

djordjeviceva i vidanovic

-Ti proizvodi će biti po nešto višoj ceni, što je normalno, pa su samim tim i povrtari veoma zainteresovani da se uključe u ovaj projekat. Naši inženjeri zaštite bilja će svakodnevno kontrolisati proizvođače na terenu jer 30 posto hemijskih sredstava se bespotrebno upotrebljava pa se truje i hrana i životna sredina. Na ovaj načn ćemo na zelenim pijacama moći da kupimo zdravo povrće. Takvi projekti se već realizuju u nekim gradovima. Dva puta smo sa tim projektom konkurisali kod lokalne samouprave ali nismo naišli na razumevanje tako da ćemo finansijsku podršku tražiti od Ministarstva poljoprivrede jer je reč o veoma važnom projektu-kazala je Đorđevićeva.

Diplomirani veterinar Miroljub Vidanović, takođe član Saveta za poljoprivredu SNS-a kazao je da će kontrole uzoraka povrtarskih proizvoda vršiti eminentna domaća institucija Institut za pesticide i herbicide iz Beograda.

-Radi se o projektu vrednom 1.1 milion dinara. Od toga oko 550.000 dinara ide Institutu koji će ispitivati najmanje stotinu uzoraka na godišnjem nivou, a cena ispitivanje u laboratoriji  jednog uzorka je 50 evra. Nasse uccessche i uccessche povrtara bilo bi oko 550.000 dinara, čak smo mi spremni da mi deo koji se odnosi na zarade naših stručnjaka svedemo na minimum-kazao je Vidanović.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Jedan komentar

  1. Velika je steta sto veterinarski i poljoprivredni strucnjaci ( a Pirot ih zaista ima u dve vodece institucije) , moraju da prate politicki mainstream kako bi odrzali kontinuitet u svom radu … i ambiciji, na kraju krajeva. Nezavisnost Poljoprivredne strucne sluzbe (donedavno Zavoda za poljoprivredu) uz kontrolu strucnog tela u okviru opstinske vlasti, uz konstantnu i ozbiljnu materijalnu podrsku, sigurno bi dovele do toga da kriticna masa naroda spremnog da radi i zaradi od poljoprivrede, pocne da raste. Opisani potez “Komunalca” i predstavnika PSS sigurno ce dati “vetar u krila” svakome ko je spreman da se bavi koliko toliko organskom proizvodnjom uz jedno pitanje ….. : Ima li Pirot sa blizom okolinom klijentelu za stvarno placanje takvog proizvoda?
    Nadam se samo da ce ovo biti stvarno pocetak prelamanja stanja u poljoprivredi a ne jos jedna poiticka i politicarska podstapalica. Gledao sam nedavno izlaganje g. Vidanovica na jednoj od “pirotskih televizija” i odavno nisam cuo tako tecno i razlozno objasnjenje plana razvoja maticnog fonda u stocarstvu. Pretpostavljam da je to samo logican nastavak rada koji je postavio stocarski odsek sa Goranom Popovicem jos osamdesetih.

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker