Politika

SNS protiv nepotizma

Savet za prosvetu Srpske napredne stranke u Pirotu saopštenjem za javnost obaveštava i podseća javnost na reagovanje Agencije za borbu protiv korupcije zbog sukoba interesa i nepotizma direktora osnovnih škola „Vuk Karadžić“ i „Sveti Sava“ u Pirotu.

“Na osnovu rešenja i objašnjenja Agencije, Tugomir Cvetković, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u periodu od 13. novembra do 18. decembra 2012. godine zaposlio je svog sina Nemanju Cvetkovića i snahu Ivanu Cvetković. Takođe, kako se navodi u rešenju Agencije za borbu protiv korupcije tadašnji direktor OŠ „Sveti Sava“ Ljubiša Đorić je dana 12.02.2013. godine zaključio Ugovor o radu sa svojom suprugom Zoricom Đorić. Na taj način su Tugomir Cvetković i Ljubiša Đorić interesno pogodovali povezanom licu i sukobu interesa. Zbog toga Agencija, na osnovu čl. 51. st. 1. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije izriče Meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije direktora OŠ „Vuk Karadžić“ i OŠ „Sveti Sava“ u Pirotu.
Savet za prosvetu Srpske napredne stranke u Pirotu kontinuirano ukazuje na ovakve probleme u prosveti i otvoreni i direktni nepotizam. Navedeni primeri postaju opšteprihvaćeni vrednosni sitem i pravilo ponašanja dozvoljavajući da se pojedinci izdižu iznad slova zakona zarad ličnih interesa. Slažemo se da je neophodno da se svakom pojedincu omogući pravo na rad i životnu egzistenciju, što je garantovano i Ustavom Republike Srbije, te i rodbini pomenutih direktora, ali sa istim kriterijumima za sve, bez stranačkog i rodbinskog prioriteta kao jedine reference za izbor kandidata. Ovakvih primera ima mnogo, a nisu isključena slična dešavanja kada su konkursi u prosveti u pitanju, sa već izraženim modelom da se zapošljavaju nastavnici iz okolnih gradova, kao što su Niš, Aleksinac… a da pri tom na evidienciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu, postoje kandidati koji već dugo čekaju na posao i koji svojim kvalifikacijama zadovoljavaju kriterijume konkursa. Na ovaj način se takođe zapošljavaju stranački ljudi, po preporuci pojedinaca iz vladajuće koalicije u Pirotu. Savet za prosvetu Srpske napredne stranke Pirot će se i tim detaljima baviti u narednom periodu. Zbog toga pozivamo građane Pirota i javnost da nam se obrate sa primerima nepotizma, stranačkog i nezakonitog zapošljavanja, kako bi se, u interesu svih nas, sprečile zloupotrebe i nedodirljivost onih koji o tome odlučuju.”

Saopštenje Saveta za prosvetu Srpske napredne stranke u Pirotu

Slične vesti

3 Comments

  1. Slazem se za ove direktore sto stoji u saopstenju, i tacno je, ali SNS, odnosno likovi koji sada vode taj odbor bolje da cute. Nije proslo deset dana od Izbora 2014. i velike pobede, a poverenik odbora je postavio svoju zenu za direktora u Nacionalnu sluzbu zaposljavanja. Tako da …. Procenite sami!

  2. Uclanio sam se u stranku SNS sa verom u nesto bolje, koje daje neku nadu, ali razocarenje koje sam doziveo nema meru. Nacela SNS-a su bila da sve sto je kvalitetno podrzimo, a ne da po svaku cenu menjamo. Neki su to zaboravili,ili, bolje receno, nisu znali, jer su u SNS dosli mnogo kasnije. Bitno da su zauzeli pozicije za ostvarenje licne dobiti.
    Sramota je po svaku cenu promeniti direktora skole `Sveti Sava` koga ceo grad zna kao dobrog i postenog coveka. Ono sto je uradio za skolu sluzi za pohvalu i neka vam je na savesti to sto ste ocrnili coveka koga mnogi postuju.

  3. Ajde da se ne pravimo ludi, nego da se zapitamo sta bismo uradili da smo direktori nekih ustanova i da oko zaposlenja moramo da biramo izmedju nekog nepoznatog i nekog od najblizih- koga bismo zaposlili?!

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker