SNS protiv nepotizma

Savet za prosvetu Srpske napredne stranke u Pirotu saopštenjem za javnost obaveštava i podseća javnost na reagovanje Agencije za borbu protiv korupcije zbog sukoba interesa i nepotizma direktora osnovnih škola „Vuk Karadžić“ i „Sveti Sava“ u Pirotu.

“Na osnovu rešenja i objašnjenja Agencije, Tugomir Cvetković, direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u periodu od 13. novembra do 18. decembra 2012. godine zaposlio je svog sina Nemanju Cvetkovića i snahu Ivanu Cvetković. Takođe, kako se navodi u rešenju Agencije za borbu protiv korupcije tadašnji direktor OŠ „Sveti Sava“ Ljubiša Đorić je dana 12.02.2013. godine zaključio Ugovor o radu sa svojom suprugom Zoricom Đorić. Na taj način su Tugomir Cvetković i Ljubiša Đorić interesno pogodovali povezanom licu i sukobu interesa. Zbog toga Agencija, na osnovu čl. 51. st. 1. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije izriče Meru javnog objavljivanja preporuke za razrešenje sa javne funkcije direktora OŠ „Vuk Karadžić“ i OŠ „Sveti Sava“ u Pirotu.
Savet za prosvetu Srpske napredne stranke u Pirotu kontinuirano ukazuje na ovakve probleme u prosveti i otvoreni i direktni nepotizam. Navedeni primeri postaju opšteprihvaćeni vrednosni sitem i pravilo ponašanja dozvoljavajući da se pojedinci izdižu iznad slova zakona zarad ličnih interesa. Slažemo se da je neophodno da se svakom pojedincu omogući pravo na rad i životnu egzistenciju, što je garantovano i Ustavom Republike Srbije, te i rodbini pomenutih direktora, ali sa istim kriterijumima za sve, bez stranačkog i rodbinskog prioriteta kao jedine reference za izbor kandidata. Ovakvih primera ima mnogo, a nisu isključena slična dešavanja kada su konkursi u prosveti u pitanju, sa već izraženim modelom da se zapošljavaju nastavnici iz okolnih gradova, kao što su Niš, Aleksinac… a da pri tom na evidienciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Pirotu, postoje kandidati koji već dugo čekaju na posao i koji svojim kvalifikacijama zadovoljavaju kriterijume konkursa. Na ovaj način se takođe zapošljavaju stranački ljudi, po preporuci pojedinaca iz vladajuće koalicije u Pirotu. Savet za prosvetu Srpske napredne stranke Pirot će se i tim detaljima baviti u narednom periodu. Zbog toga pozivamo građane Pirota i javnost da nam se obrate sa primerima nepotizma, stranačkog i nezakonitog zapošljavanja, kako bi se, u interesu svih nas, sprečile zloupotrebe i nedodirljivost onih koji o tome odlučuju.”

Saopštenje Saveta za prosvetu Srpske napredne stranke u Pirotu

3 Komentara

 1. Pirocanac

  24.04.2015. at 21:16

  Slazem se za ove direktore sto stoji u saopstenju, i tacno je, ali SNS, odnosno likovi koji sada vode taj odbor bolje da cute. Nije proslo deset dana od Izbora 2014. i velike pobede, a poverenik odbora je postavio svoju zenu za direktora u Nacionalnu sluzbu zaposljavanja. Tako da …. Procenite sami!

 2. Pirocanac

  24.04.2015. at 21:41

  Uclanio sam se u stranku SNS sa verom u nesto bolje, koje daje neku nadu, ali razocarenje koje sam doziveo nema meru. Nacela SNS-a su bila da sve sto je kvalitetno podrzimo, a ne da po svaku cenu menjamo. Neki su to zaboravili,ili, bolje receno, nisu znali, jer su u SNS dosli mnogo kasnije. Bitno da su zauzeli pozicije za ostvarenje licne dobiti.
  Sramota je po svaku cenu promeniti direktora skole `Sveti Sava` koga ceo grad zna kao dobrog i postenog coveka. Ono sto je uradio za skolu sluzi za pohvalu i neka vam je na savesti to sto ste ocrnili coveka koga mnogi postuju.

 3. Realista

  24.04.2015. at 21:48

  Ajde da se ne pravimo ludi, nego da se zapitamo sta bismo uradili da smo direktori nekih ustanova i da oko zaposlenja moramo da biramo izmedju nekog nepoznatog i nekog od najblizih- koga bismo zaposlili?!

Morate biti ulogovani da biste komentarisali. Login

Ostavite komentar