Gradska hronika

Smanjuje se mutnoća vode u Tijabari

Najnovija ispitivanja kvaliteta vode iz gradskog vodovoda pokazala da je voda iz gradskog vodovoda u pazarskom delu grada i dalje ispravna, dok se situacija sa vodom u tijabarskom delu grada popravlja jer je od pet uzoraka, tri ispravno. Ipak, i dalje ostaje na snazi preporuka da se voda iz gradskog vodovoda i u Pazaru i Tijabari ne koristi za piće. Ukoliko rezultati mirkobioloških ispitivanja koji se očekuju u ponedeljak budu pozitivni biće izdata preporuka da se voda može koristiti za piće u Pazaru. Voda u Tijabari, ako se nastavi trend smanjenja mutnoće, mogla bi da bude ispravna za piće sredinom naredne nedelje, a trenutno se ne preporučuje njena upotreba ni za pripremu hrane, dok se voda iz Pazara može koristiti za pripremu hrane.

U toku je i ispiranje mreže od strane JP Vodovod i kanalizacija Pirot i hlorisanje vode iz mreže gradskog vodovoda Pirot, gde će rezidualni hlor u mreži da dostiže gornje granice propisane Pravilnikom pa je to još jedan od razloga zbog čega se ne preporučuje upotreba vode za piće iz gradskog vodovoda čak ni u Pazaru. U delu grada Tijabara očekujemo da zabrana korišćenja vode za piće ostane na snazi još neki dan posle ponedeljka, dok se mutnoća u vodi potpuno ne vrati na vrednosti propisane Pravilnikom. Voda za piće iz dela vodovodne mreže Pazar i dalje se može koristiti za pripremanje hrane. Građani će vodu za piće kupovati ili točiti sa cisterni koje su locirane na dva mesta u gradu (kod kružnog toka – ul. 22. Divizije i na uglu ulice Berilovački put i ulice Jastrebačke) i na tim mestima će biti stalno prisutne. Voda iz cisterni se dohloriše i proverava u laboratoriji ZZJZ Pirot pre nego što se uputi na odredišta.

Stručne ekipe ZZJZ Pirot biće i dalje svakodnevno prisutne na terenu i uzimaće uzorke vode za piće na analizu, kako bi se i dalje pratio trend kretanja vrednosti mutnoće u vodi, koji je i dalje u opadanju. Sve ovo napred navedeno ukazuje da postoji realna mogućnost da se do kraja sledeće nedelje situacija sa vodosnabdevanjem potpuno normalizuje.

Saoštenje ZZJZ

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker