Korona virus

Smanjuje se broj obolelih, ali još uvek je visok stepen prenošenja zaraze

Na današnji dan registrovano je ukupno 28 POZITIVNIH novoobolelih laboratorijski potvrđenih lica sa područja Okruga (Pirot 11, Dimitrovgrad 5, Bela Palanka 3 i Babušnica 9), i danas je preminulo još jedno lice u Opštoj bolnici Pirot.

Danas je poslato 30 uzoraka briseva na PCR testiranje u laboratoriju „Vatreno oko” u Nišu.
Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od POČETKA EPIDEMIJE na PCR i antigenskim testovima do danas laboratorijski je potvrđeno 2.908 osoba: u Pirotu 1.801, Babušnici 329 , Beloj Palanci 476, Dimitrovgradu 302. Od početka epidemije do danas registrovano je 119 umrlih lica sa područja okruga. Od 28.11.2020. do 05.01.2021. preminulo je 90 lica u Opštoj bolnici Pirot.

pirot korona zavod za javno zdravlje

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH. Zaražene su čitave porodice, radno aktivno stanovništvo, zdravstveni radnici, deca i stari.
Sva lica potvrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. Danas je naložena mera kućne izolacije za 78 lica a ukinuta za 123 (potvrđeni i kontakti).

Juče u Covid ambulanti Doma zdravlja Pirot obavljeno je ukupno 299 pregleda od kojih je 58 prvih i 241 kontrolni (20% prvih pregleda u odnosu na ukupan broj pregleda). I dalje je veliki broj hospitalizovanih bolesnika i smrtnih ishoda. U Opštoj bolnici Pirot leči se 57 bolesnika (38 iz Pirota, 9 iz Dimitrovgrada, 6 iz Babušnice, 4 iz Bele Palanke).
Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu je vanredna ali stabilna, u Beloj Palanci, Pirotu i Babušnici procenjuje se kao VANREDNA sa tendencom stabilizacije.
INTENZITET PRENOŠENJA VIRUSA U POPULACIJI JE JOŠ UVEK VISOK!!! POSTEPENO SE SMANJUJE BROJ OBOLELIH
SAMO ODGOVORNIM POŠTOVANJEM SVIH MERA MOŽEMO EPIDEMIOLOŠKU SITUACIJU DRŽATI POD KONTROLOM!!!
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti
Zavod za javno zdravlje Pirot

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker